Industria turismului din una dintre cele mai vizitate țări europene, în colaps. Soluțiile propuse de autorități

Sectorul turistic al Portugaliei, cândva unul dintre cele mai prospere din Europa, a intrat în colaps în luna aprilie, în condițiile în care autoritățile au fost nevoite să impună restricții pentru a limita răspândirea noului tip de coronavirus, printre care anularea zborurilor, scrie gandul.ro

Institutul Național de Statistică al Portugaliei (INE) a anunțat vineri că numărul turiștilor străini care au rezervat o cameră de hotel pentru cel puțin o noapte a scăzut cu 98,3% în luna aprilie față de aceeași perioadă a anului trecut, după cum informează site-ul agenției de presă Reuters.

Numărul turiștilor britanici care au înnoptat în Portugalia a scăzut în aprilie cu 99,3% în aprilie 2020 față de aceeași lună a anului trecut. Britanicii sunt cei mai numeroși turiști din Portugalia.

Până acum, Portugalia a înregistrat 31.596 de cazuri de COVID-19 și 1.369 de decese, iar autoritățile de la Lisabona au decis relaxarea treptată a restricțiilor impuse la jumătatea lunii martie. Majoritatea magazinelor și restaurantelor au fost deja redeschise în urma anunțului Guvernului privind relaxarea.

Cu toate că țara iberică nu a închis niciodată complet traficul dinspre statele membre UE, cu excepția graniței terestre cu Spania, care a fost puternic afectată de pandemie, cele mai multe dintre hotelurile din Portugalia au luat decizia de a se închide, în condițiile în care zborurile internaționale au fost limitate, iar numărul clienților a scăzut la zero.

Ministrul portughez de Externe, Augusto Santos Silva, a declarat vineri că Portugalia are ușile deschise pentru turiștii străini.

Luna trecută, aproximativ 80% dintre unitățile de cazare au fost închise, după cum informează INE, care a adăugat că aproximativ 78% dintre acestea s-au confruntat cu anularea rezervărilor programate pentru perioada martie-august.

În 2019, peste 16 milioane de turiști au vizitat Portugalia, 20% dintre aceștia fiind britanici.

Portugalia și Marea Britanie poartă discuții pentru înființarea unui coridor aerian pentru turiști, fapt care le-ar permite vizitatorilor britanici să nu fie nevoiți să intre în carantină atunci când revin în Regat.

Potrivit datelor Guvernului de la Lisabona, industria turismului a produs 15% din PIB-ul Portugaliei în 2018.

Rata șomajului în regiunea Algarve, o importantă destinație turistică, s-a dublat în aprilie 2020 față de aprilie 2019, în condițiile în care măsurile de limitare a răspândirii coronavirusului au dus la dispariția joburilor de sezon.

Fondul Monetar Internațional estimează o scădere cu 8% a economiei portugheze anul acesta, peste estimările Comisiei Europene, de 6,8%.


Preluat de la: Publika.md