Începe procesul în România: 14 polițiști de frontieră și 13 vameși, judecați pentru luare de mită și trafic de influență

În România începe procesul vameșilor, acuzați de luare de mită și de trafic de influență. Mai exact, Direcția Națională Anticorupție a trimis în judecată 13 vameși și 14 polițiști de frontieră. Aceștia activau la birourile și punctele de frontieră din localitățile Albița, Oancea, Sculeni, Stânca-Costești, Iași și Borș. Aceștia sunt acuzați de luare de mită și de trafic de influență. 

Potrivit procurorilor, în perioada 1 iulie 2021 – 12 septembrie 2022, inculpații ar fi pretins și primit sume de bani, cuprinse între 20 și 250 euro, de la persoane care efectuau activități de transport călători sau de mărfuri dinspre Republica Moldova în țări ale Uniunii Europene și invers. În schimbul mitei, angajații de la vamă și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu, în sensul că ar fi favorizat trecerea persoanelor sau coletelor fără a dispune măsurile legale pentru nerespectarea dispozițiilor referitoare la transportul anumitor cantități de mărfuri și produse accizabile sau pentru nerespectarea perioadelor de ședere în Uniunea Europeană de către cetățeni extracomunitari. 

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vaslui, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Pe 27 februarie 2023, procurorii anticorupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu un inculpat, la data faptei lucrător vamal în cadrul Direcției Regionale Vamale Galați – Biroul Vamal de Frontieră Oancea, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită. În prezența avocatului, inculpatul a declarat expres că își recunoaște fapta, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate. Acesta riscă trei ani închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea unor drepturi.

În țara noastră, după perchezițiile de la sfârșitul lunii februarie, nouă angajaţi din cadrul Serviciului Vamal şi ai Poliţiei de Frontieră sunt bănuiţi de luare de mită. Altor 16 le-a fost atribuit statutul de învinuit în cadrul audierilor desfăşurate în acea perioadă. 


Preluat de la: Publika.md