Anatolie Nosatîi pentru AFP: Nu există pericol militar iminent în Moldova, dar avem un război hibrid generat de Rusia

Republica Moldova nu se confruntă, în prezent, cu un pericol militar iminent, dar este supusă unui război hibrid, generat de Rusia, scopul căruia este să răstoarne actualul guvern. Asta a declaerat ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, într-un interviu pentru AFP. 

”Cea mai mare provocare în acest moment este un set de provocări pe care Federația Rusă încearcă să le folosească pentru a destabiliza situația. Prin dezinformare și tensiuni provocate în interiorul societății noastre, Rusia încearcă să schimbe ordinea politică, să destabilizaze și să răstoarne puterea de stat”, a declarat ministrul Apărării pentru presa fraceză. 

În cadrul interviului, Nosatîi, s-a referit, de asemenea, la încălcarea repetată a spațiului aerian al țării noastre de către rachetele care vizează Ucraina. Mai rău, a spus Nosatîi, a fost incapacitatea Moldovei de a-și apăra pe deplin cerul. 

„Forțele terestre ale Moldovei au toate tipurile de arme, inclusiv de apărare aeriană, dar sunt echipamente vechi care nu au fost modernizate și acest lucru împiedică forțele noastre să opereze la capacitate maximă”, a spus Anatolie Nosatîi, menționând că pentru modernizarea armatei, cu un efectiv de aproximativ 6500 de soldați, e nevoie de timp și bani. 

Întrebat despre regiunea transnistriană, unde Moscova deține aproximativ 1.500 de soldați și un depozit mare de muniție, Nosatîi a reiterat că teritoriul trebuie demilitarizat. 

„Am cerut constant evacuarea necondiționată a forțelor ruse staționate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv evacuarea depozitului de muniții Cobasna”, a menționat ministrul Apărării. În același context, Nosatîi a spus presei fraceze că situația în stânga Nistrului este stabilă și sub control, în ciuda comentariilor Moscovei, care ar susține contrariul. 

Prin intermediul jurnaliștilor AFP, oficialul de la Chișinău a cerut Europei să rămână unită și hotărâtă în sprijinul său necondiționat pentru Ucraina.

Sprijinind Ucraina cu tot ce are nevoie pentru victorie, Europa promovează „pacea și securitatea în toate țările europene, inclusiv în Moldova. Cele mai recente declarații ale Uniunii Europene și ale partenerilor noștri strategici arată încă o dată că Moldova nu va fi singură, nici acum, nici în viitor, în fața pericolelor și amenințărilor, inclusiv militare”, a conchis Anatolie Nosatîi pentru AFP. 


Preluat de la: Publika.md