În Turcia sute de mii de persoane nu au unde locui

„Este prima dată cînd ne vedem după cutremur. Ei sînt cei care m-au readus la viață, sînt ca și copiii mei acum”, a spus Kamil Ezer, supraviețuitor.

Acest bărbat a petrecut 36 de ore sub dărîmături alături de trupul soției sale.

„Eram prins sub ruine, abia de puteam respira. Soția mea era lîngă mine, la început vorbeam, dar ea era prinsă sub dărîmături și se sufoca. Fiul meu o suna, dar după vreo patru ore nu a mai răspuns”, a relatat Kamil Ezer, supraviețuitor.

După dezastru, supraviețuitorii care au mai rămas în viață, au rămas fără un acoperiș deasupra capului.

„Autoritățile nu ne-au explicat nimic, pur și simplu au demolat ce a mai rămas din casă. Ne-au promis că ne vor oferi un apartament, dar cînd – nu știm”, a spus Kamil Ezer.

Unii oameni s-au instalat în containere, alții în corturi, în pofida temperaturilor sub zero grade.

„Este foarte frig noaptea, dar dimineața este bine”, „ Aici dorm trei copii pe covor, eu – acolo pe canapea și fratele meu mai mic pe pat. Am depus o cerere pentru un container, dar încă nu am primit nimic”, au povestit oamenii.

Autoritățile au început reconstruirea întreprinderilor pentru a readuce populația activă și promit că de data aceasta vor fi respectate standardele antiseismice. Conform acestora, nicio clădire nouă din oraș nu ar trebui să aibă mai mult de patru etaje, iar pentru a oferi locuințe pentru toată lumea, va fi nevoie de mai mult timp.

Orașul turistic Adiyaman este unul dintre cele 11 orașe afectate de cutremur. Simbolul localității, turnul cu ceas, încă indică ora 4.17, ora la care s-a produs cutremurul. Seismul de aproape opt grade a lăsat în urmă peste 53 de mii de morți, iar peste 700 de mii au rămas fără adăpost. A fost cel mai grav dezastru din istoria modernă a țării. În total, peste o sută de mii de clădiri s-au prăbușit.


Preluat de la: Noi.md