În jurul lumii, la 80 de ani. Navigatorul român Jimmy Cornell va parcurge 60 000 de kilometri

Jimmy Cornell singurul navigator român din Cartea Recordurilor, porneşte într-o nouă aventură pe mare. Celebrul căpitan şi jurnalist, ajuns la venerabila vârstă de 80 de ani, vrea să marcheze astfel cinci secole de la prima călătorie în jurul lumii a exploratorilor Ferdinand Magellan și Juan Sebastian Elcano.

Navigatorului român va începe aventura, săptămâna viitoare, din portul oraşului spaniol Sevilla. Este locul de unde acum 500 de ani porneau şi cele 5 nave conduse de Elcano.

„În total în timpul călătoriei vom parcurge 60 000 de kilometri. Dacă totul va decurge bine, ne aşteptăm să revenim acasă peste 9 luni.”, a spus navigatorul, Jimmy Cornell.

Ambarcaţiunea denumită „Aventura zero” își generează propria energie și nu emite dioxid de carbon. În această călătorie „ecologică”, Cornell dorește să colaboreze cu institute oceanografice și centre de cercetare pentru a transmite date privind schimbările climatice.

„Este foarte important că avem electricitate proprie. Aceasta ne oferă posibilitatea să producem propriile resurse pentru a naviga, pentru şi de a încălzi apa sau a pregăti mâncarea.”, a afirmat spus navigatorul, Jimmy Cornell.

Jimmy Cornell este pesudonimul lui Dragoș Cișmașu, născut în 1940, la Braşov. La o vârstă fragedă a părăsit România, iar la scurt timp a devenit corespondent BBC, la Londra. Abia la 29 de ani a ieşit în larg prima oară împreună cu soţia sa de origine britanică şi cei doi copii.

Cornell a scris 16 cărți despre yachting şi a navigat peste 300 de mii de kilometri, care includ cinci călătorii în jurul globului. Acesta a mai navigat spre Antarctica, Patagonia, Alaska, Groenlanda, Canada sau Insulele Spitzbergen. Cartea sa „World Cruising Routes” a inspirat mii de navigatori. A fost tipărită în șapte ediții și s-a vândut în peste 250 de mii de exemplare.


Preluat de la: Publika.md

 Fără categorie