În Iran a fost executat primul protestatar. Și alți participanți la proteste riscă pedeapsa cu moartea

Iranul a anunțat joi că a executat un prizonier condamnat pentru o crimă care ar fi fost comisă în timpul protestelor. Este prima pedeapsă cu moartea aplicată de Teheran. 

Execuția are loc în contextul în care și alți deținuți se confruntă, de asemenea, cu posibilitatea pedepsei cu moartea pentru implicarea lor în proteste.

O agenţie de ştiri din Iran a relatat că bărbatul executat se numea Mohsen Shekari. El a fost acuzat că a blocat o stradă din Teheran și a atacat un membru al forțelor de securitate cu o macetă.

Activiștii avertizează că și alte persoane ar putea fi condamnate la moarte în viitorul apropiat, afirmând că cel puțin o duzină de persoane au fost condamnate la moarte până în prezent pentru implicarea lor în demonstrații.

Revoltele au început în Iran în luna septembrie, după moartea tinerei Mahsa Amini, care a atras atenția poliției moralității din cauză că nu ar fi purtat corect hijabul.

De atunci, protestele s-au extins și au devenit una dintre cele mai serioase provocări la adresa teocrației iraniene de la Revoluția islamică din 1979.

 


Preluat de la: Publika.md