Scandal la Roma din cauza bradului de Crăciun cu energie solară. „Aceasta este o idee à la Greta Thunberg”

Decizia de a instala două panouri solare gigantice la baza pomului de Crăciuniun, în Piața Venezzia, a stârnit un întreg scandal la Roma. Vittorio Sgarbi, critic de artă și subsecretar la Ministerul Culturii, a cerut lămuriri de la superintendentul Romei pentru arheologie în timp ce își duce lupta „în apărarea peisajului”.

„Aceasta este o idee à la Greta Thunberg”, a spus oficialul, adăugând că panourile nu ar trebui plasate într-un „piață monument” atunci când există o mulțime de alternative.

A criticat această mişcare şi Linda Meleo, fost consilier al Romei în cadrul Mișcării celor Cinci Stele, un partid care plasează protecția mediului printre politicile sale centrale. „Există și alte metode de a ilumina copacul cu energie curată fără a pune acolo două panouri care sunt, în mod obiectiv, urâte”, a spus ea.

De cealaltă parte, primarul Romei, Roberto Gualtieri, a declarat că panourile solare vor alimenta nu doar luminiţele de pe pomul de Crăciun, dar şi luminile de pe strada comercială din apropiere, Via del Corso, mai ales că în această perioadă au explodat prețurile al energie. El a spus că panourile vor reduce emisiile de dioxid de carbon cu peste 70 de kilograme pe zi.

„Pomul va consuma 5,5 kilowați-oră care, în loc să provină din rețea, vor fi autoproduși de sistemul fotovoltaic”, s-a jusificat primarul capitalei Italiei. 

Nu este primul scandal provocat de aspectul pomului de Crăciun din Roma. În 2017, bradul din capitala Italiei a apărut în presa din toată lumea din cauza aspectului său neîngrijit, ca al unei perii de toaletă.


Preluat de la: Publika.md