În Estonia a început o grevă în masă a învățătorilor 

Despre aceasta a anunțat ERR, scrie „Adevărul European”.

Profesorii cer stabilirea salariului minim lunar la nivelul de 1.950 de euro, deoarece volumul mare de muncă pe fondul salariilor mici duce la o lipsă tot mai mare de cadre didactice.

Greva a fost declarată pe termen nelimitat, dar participarea și perioada în care vor participa profesorii este voluntară.

Sindicatul Angajaților din Învățămînt a declarat luni dimineață pentru ERR că la grevă vor participa 9.471 de profesori din 330 de școli.

Pe lîngă cadrele didactice, la greva vor participa și angajați din grădinițe, școli profesionale și școli de interes special.

Participanții la grevă vor organiza luni dimineață și un miting de o oră în fața Riigikogu (parlamentul) din Tallinn, și în Piața Primăriei din Tartu, dar și pe 24 ianuarie.

În toamna anului trecut, Ministerul Educației a negociat cu Sindicatul Angajaților din Învățămînt, care a făcut presiuni pentru o creștere a salariului minim al profesorilor.

Ultima rundă de negocieri a avut loc la 1 decembrie. În cadrul acesteia, profesorilor li s-a oferit o creștere a salariului minim de 3,1%, adică pînă la 1.803 euro, în loc de 1,77%, cît a propus inițial guvernul. Cadrele didactice, care au insistat inițial pentru o creștere de 11% a salariului minim, au respins oferta.

Negocierile s-au încheiat oficial pe 6 decembrie, cînd mediatorul de stat a semnat un protocol de dezacord. Acest lucru a însemnat că guvernul putea stabili la discreție salariul minim al profesorilor pentru anul viitor, iar sindicatul are dreptul de a intra în grevă.


Preluat de la: Noi.md