În această noapte trecem la ora de iarnă

În Republica Moldova trecerea la ora de iarnă 2020 se va face în noaptea de 24 spre 25 octombrie 2020. Astfel, vom da ceasul cu o oră înapoi și ora 3:00 va deveni ora 2:00.

Este noaptea în care, se spune că dormim mai mult, deoarece ziua de 25 octombrie este cea mai lungă din an, având, practic, 25 de ore.

Medicii atrag atenția că schimbarea orei poate perturba o anumită rutină și poate afecta organismul, în special în cazul vârstnicilor și copiilor.

Nu este exclus să apară insomnii, oboseală, nervozitate sau dureri de cap.

Potrivit specialiștilor, este nevoie de o săptămână-două pentru a ne adapta la ora de iarnă.

Din 2018 a început să se discute la nivel european despre renunțarea la schimbarea orei, tocmai pentru că are și unele efecte neplăcute. În consecință, Comisia Europeană a propus să se renunțe la schimbarea sezonieră a orei în Europa, oferind statelor membre libertatea de a decide, odată pentru totdeauna, dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau de iarnă. 

Această propunere ar fi trebuit să intre în vigoare încă din 2019, dar unele ţări europene s-au opus, așa că termenul a fost amânat pentru anul 2021: statele care decid să menţină permanent ora de vară ar urma să facă ultima modificare în acest sens în ultima duminică din martie 2021 (27 spre 28 martie 2021), iar cele care preferă să rămână la ora de iarnă (ora standard) vor face modificarea finală în ultima duminică din octombrie 2021 (30 spre 31 octombrie 2021).

 


Preluat de la: Publika.md