Ilan Şor a publicat documentele ce demonstrază că nu a beneficiat de niciun leu din miliardul furat din sectorul bancar

Deputatul Ilan Șor, liderul Partidului „ȘOR”, a publicat pe pagina sa de Facebook copia sentinței de judecată a primei instanțe, din 21 iunie 2017, potrivit căreia el nu este beneficiar al miliardului furat din sistemul bancar, iar acuzațiile procurorilor nu au fost acoperite cu probe. Ilan Șor a făcut public documentul după ce, joi seara, la emisiunea „Politica Nataliei Morari” de la TV8, a negat categoric că nu este beneficiar al miliardului, așa cum eronat se invocă în spațiul public. 

„Public copia sentinței din 2017 în care e scris negru pe alb că eu nu am beneficiat de acele credite în care se spune că procurorii nu au adus probe concludente că eu mi-aș fi însușit mijloace financiare creditate. Nici eu, nici rudele mele nu au beneficiat de pe urma miliardului furat. Întrebarea este: de ce procurorii doresc atât de mult să mă vadă judecat? Răspund: pentru că au găsit în mine un paratrăsnet pentru toate gafele și abuzurile comise decenii la rând de demnitarii de stat și clasa politică”, a scris Ilan Șor. 

Ilan Șor a mai spus că miliardul a fost furat de către demnitari de stat și de unii politiceni. Potrivit lui Șor, clasa politică a decis să acorde celor trei bănci garanții de stat pe care politicienii le-au gestionat după bunul lor plac. Garanția a fost oferită de stat atunci când Șor fusese înlăturat de la conducerea băncii.

„Toți oamenii care au participat la luarea acestei decizii, în special Valeriu Streleț (fost premier al RM – n. r.), care a oferit prima garanție, sunt responsabili de furtul miliardului”, a spus Șor.

„Nu știu unde s-au dus banii din garanția de stat, eu nu controlam acest proces. Asta controla Banca Națională, Ministerul Finanțelor și toată banda de hoți, care m-a tras pe sfoară, cea care a adus Moldovei un prejudiciu de un miliard de dolari. Miliardul a fost furat de demnitarii care l-au acordat BEM”,  a adăugat Ilan Șor.

Ilan Șor a mai declarat la TV 8 că cele trei bănci nici nu au avut nevoie de garanții de stat, deoarece acestea făceau față situației, iar decizia statului de a lichida băncile devalizate a fost una proastă. Potrivit lui Șor, băncile au fost lichidate pentru ca adevărații autori ai furtului din sistemul bancar să-și poată „șterge urmele”.


Preluat de la: Publika.md