Igor Dodon și Maia Sandu rămân favoriți în cursa pentru alegerile prezidențiale

Șeful statului, Igor Dodon, și președintele PAS, Maia Sandu, rămân favoriți în cursa pentru alegerile prezidențiale din această toamnă. Potrivit unui nou sondaj realizat de Asociația Sociologilor și Demografilor, ei sunt cei care ar accede în turul doi.     

Astfel, dacă scrutinul ar avea loc duminica viitoare Igor Dodon ar acumula aproximativ 36 la sută dintre voturi. Preşedintele este urmat de liderul Partidului Acțiune și Solidaritate. Pentru Maia Sandu ar vota peste 19 procente dintre participanții la studiu.

La o distanță destul de mare este Andrei Năstase, care ar obține doar 5,5% la scrutinul prezidențial. Șansele par a fi mici și în cazul liderului formațiunii Partidul Nostru, Renato Usatîi. Pentru el ar vota puțin peste 4 procente. Pe președintele PDM, Pavel Filip, l-ar alege doar 2% dintre cei intervievați.   

Sondajul mai arată că dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, doar trei partide ar accede în viitorul legislativ. Cele mai multe mandate le-ar obține socialiștii, pentru care ar vota 36 la sută dintre moldovenii chestionaţi. PAS ar avea doar 20% dintre voturile participanţilor la sondaj, iar Platforma DA se află la limita pragului electoral de 5%.

Potrivit studiului, formațiunea Partidul Nostru nu ar obține suficiente voturi pentru a fi reprezentată în Parlament, iar PDM, care face parte din actuala coaliție de guvernare, nu ar accede în legislativ. Și mai puține voturi ar acumula PCRM, Partidul ȘOR, dar și PRO MOLDOVA, care ar obține în urma scrutinului parlamentar anticipat sub 2% dintre voturi.

Sondajul a fost efectuat la telefon, pe un eșantion de 1127 de persoane, în perioada 20-27 iunie şi are o marjă de eroare de 3%. 

 


Preluat de la: Publika.md