Igor Dodon o îndeamnă pe Maia Sandu să declanșeze alegeri parlamentare anticipate

Igor Dodon o îndeamnă pe Maia Sandu să declanșeze alegeri parlamentare anticipate. De asemenea, potrivit lui, Sandu, în calitate de șef al statului, trebuie să înainteze un candidat pentru funcția de premier, așa cum prevede Constituția. Declarațiile au fost făcute de Igor Dodon, după Congresul PSRM. Asta după ce săptămâna trecută, Guvernul și-a anunțat demisia, iar premierul Ion Chicu a declarat că va asigura interimatul funcției doar până în 31 decembrie.     

„Îndemnăm președintele țării cât mai repede să inițieze procedurile legale pe care noi le-am dat start o săptămână în urmă pentru dizolvarea Parlamentului. În Parlamentul de legislatură curentă nu vedem sens să facem vreo coliție, după ce am făcut o coaliție și cu cei de dreaptă, și cu cei de centru.”, a declarat președintele PSRM, Igor Dodon.

Solicitat de postul nostru de televiziune pentru un comentariu, secretarul general al Președinției, Andrei Spînu, a declarat că șeful statului, Maia Sandu, va veni în perioada următoare cu soluții privind situația politică, fără a preciza alte detalii.

„Doamna președintă a avut consultări cu fracțiunele și grupurile parlamentare și după cum a promis la conferință de presă după aceste consultări, va veni și va informa care vor fi pașii următori.”, a afirmat secretarul general al Președinției, Andrei Spînu.

Luni, după consultările cu toate fracţiunile şi grupurile parlamentare, Maia Sandu a declarat că va propune în câteva zile soluții pentru deblocarea situației politice după demisia Guvernului Chicu și pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate.

Săptămâna trecută, premierul Ion Chicu anunţa despre demisia Guvernului pe care îl conduce pentru a putea fi dizolvat Parlamentul și a fi declanșate alegeri parlamentare anticipate. Chicu a mai precizat că va asigura interimatul doar până în 31 decembrie. 

Potrivit Constituției, Parlamentul poate fi dizolvat și organizate alegerile parlamentare anticipate în cazul blocării procedurii de adoptare a legilor timp de trei luni sau în cazul imposibilităţii formării Guvernului. Mai exact, Legislativul poate fi dizolvat, dacă nu a acceptat votul de încredere pentru formarea Executivului, în termen de 45 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură. Atunci, preşedintele Republicii Moldova, după consultarea fracţiunilor parlamentare, poate să semneze un decret privind dizolvarea legislativului.


Preluat de la: Publika.md