Guvernul va aloca 12 milioane de lei pentru lichidarea consecinţelor secetei şi ploilor devastatoare

Comisia pentru Situații Excepționale a decis, vineri, 10 iulie, alocarea a cca 12 milioane de lei din Fondul de Intervenții pentru lichidarea consecințelor calamităților naturale din mai multe localități ale Republicii Moldova.

Printre raioanele care au avut de suferit cel mai mult din cauza intemperiilor, se numără: Basarabeasca, Ungheni (Cetireni), Ialoveni (Hansca, Pojăreni, Costești, Țipala, Horești), Telenești (Chiștelnița, Sărătenii Vechi, Leușeni), orașul Lipcani.

Premierul Ion Chicu a anunţat că resursele vor fi alocate pentru compensarea prejudiciilor oamenilor cărora fenomenele meteorologice nefaste le-au distrus locuințele și gospodăriile. Vor fi restabilite mai multe porțiuni de drum, dar și reparate acoperișurile unor spitale, instituții școlare și preșcolare care au fost afectate de grindină.

Peste 2 milioane de lei vor fi distribuiți pentru alocarea spațiului locativ pentru 29 de familii de sinistrați din orașul Lipcani, pe motiv că blocul de locuit este într-o stare avariată.

Banii vor ajunge la autorităţile puublice locale abia după ce va fi făcută o nouă rectificare la buget. În ultima perioadă, zeci de localităţi au fost afectate de secetă şi  inundaţii, asta după ce nivelul apei din râurile Prut şi Nistru a crescut.

Pe mai multe porţiuni, salvatorii au ridicat diguri de protecţie şi au salvat zeci de gospodării. Printre cele mai afectat de inundaţii sunt raionele Cantemir, Ungheni, Nisporeni, dar şi Briceni. Totodată ploile torenţiale au spălat zeci de hectare de culturi agricole şi drumuri locale. Unii gospodari au pierdut păsări şi bunuri materiale, luate de şuvoaie. 

 

 

 


Preluat de la: Publika.md