Guvernul de la Chișinău și-a anunțat intenția să anuleze limita de vechime la importul mijloacelor de transport la mâna a doua, urmând să descurajeze importatorii de mașini vechi prin aplicarea impozitului progresiv.
Restricția cu prag de vechime fusese introdusă în urmă cu opt ani pentru a spori calitatea parcului auto, a siguranței în trafic și pentru a încuraja protecția mediului. Legislația încă în vigoare interzice importul mașinilor mai vechi de 10 ani, a autobuzelor de peste 7 ani şi a tractoarelor cu un termen de exploatare de peste 12 ani.
Guvernul își motivează inovația în felul următor – existența pragului de vechime „creează stimulente pentru activități ilicite, prin care se evită atât interzicerile, cât și achitarea impozitelor”, se arată în schița politicilor fiscale şi vamale pentru anul 2021. În schimb, pentru a proteja mediul, se propune majorarea accizelor la importul mijloacelor de transport proporțional cu termenul de exploatare al acestora. Ministerul Finanţelor urmează să prezinte sistemul nou de taxare a automobilelor importate funcţie de vecimea acestora. Secretarul de stat de la finanțe, Dorel Noroc a declarat, într-o apariție la postul public de televiziune, că acest sistem va fi unul dur, adică importul unor mașini cu ani de fabricație mai vechi va fi atât de scump, încât va descuraja importul lor:
„Admit că taxa sau acciza care urmează să fie încasată va fi mai mare ca valoarea autoturismului care va fi importat să ne asigurăm că persoanele sunt în continuare stimulate să importe maşini noi. Aspectul ecologic trebuie rezolvat nu prin interdicţii, dar prin sistemul de taxare. Aşa se întâmplă în toate ţările.”
Expertului economic Viorel Gîrbu abordarea Guvernului i se pare cam stângace, bazată pe jumătăți de măsură: „Într-un final nu importul mașinilor vechi contează, ci exploatarea lor. Iar aici guvernul nu vine cu nici o acţiune. Or în R. Moldova sunt foarte multe maşini şi mai vechi, de 30 sau 40 de ani vechime, care până acum se exploatează şi ne creează probleme foarte multe. Sunt autobuze, maxi-taxi care poluează aerul. Se vede clar că politica noastră de impozitare a mijloacelor de transport prin care se impune prin care se impune o taxă de intrare, această acciză, este o politică depăşită, veche iar Guvernul până acum nu a înțeles acest lucru.”
Expertul Viorel Gîrbu admite că Guvernul ar fi tentat să stabilească taxe exagerate pentru importul mașinilor vechi ca să acumuleze mai mulți bani în bugetul de stat subțiat de criza pandemică, dar în detrimentul protecției mediului:
„Moldovenii o să continue mai departe să vină şi să circule în Moldova cu maşini înmatriculate în Lituania, cumpărate cu 2-3 mii de euro, care poluează şi creează situaţii dificile pe drumurile publice. Guvernul trebuie să interzică exploatarea autoturismelor care nu întrunesc anumite standarde de poluare. Sunt aceleaşi standarde Euro1, Euro2, Euro3 ş.a.m.d. Să înceapă de la un standard de jos şi să meargă în sus. Când se face revizia tehnică trebuie să se verifice şi cum autoturismul respectiv poluează atmosfera. În plus trebuie să se impună nişte restricţii pentru mașinile care nu se încadrează în anumite standarde să plătească anumite taxe ecologice din ce în ce mai mari.”
În mediul ecologiștilor se optează pentru introducerea unor taxe pentru ecologie şi pentru poluarea mediului odată cu abolirea pragului de vechime în schimbul unor plăți împovărătoare. În caz contrar, atenționează experții, R. Moldova riscă să se transforme într-un cimitir de rable, cum au fost poreclite în România vecină mașinile vechi, colectate de la populație printr-un program susținut financiar.
https://moldova.europalibera.org
Preluat de la: Timpul.md