Guvernul a decis înăsprirea sancțiunilor pentru cei care vandalizează mormintele

Guvernul a decis înăsprirea sancțiunilor pentru cei care vandalizează mormintele. În acest sens, ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi, a prezentat un proiect de lege ce prevede majorarea sancțiunilor pentru intoleranța religioasă pe teritoriul Republicii Moldova.

„Condamnăm acțiunile petrecute pe 2 noiembrie în cimitirul evreiesc. Trebuie să venim cu o reacție dură la aceste infracțiuni. Suntem un stat civilizat și ținem la memoria strămoșilor, a tuturor oamenilor care au locuit pe acest meleag, indiferent de etnie din care făceau parte, respectiv, asemenea cazuri merită condamnate și pedepsite cu toată asprimea legii”, a spus Ion Chicu.

Sancțiunile prevăzute la moment de legislația penală și contravențională nu descurajează comiterea unor asemenea fapte în viitor, motiv pentru care se propune o înăsprire a răspunderii survenite pentru comiterea unor fapte care manifestă intoleranța religioasă și lipsa de respect față de sentimentele persoanelor atașate de valorile religioase.

Autorul proiectului propune o amendă în mărime de la 750 până la 950 de unități convenționale, sau muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 de ore până la 240 de ore, sau închisoare de până la 2 ani. Concomitent, se propune reglementarea în calitate de contravenție a acțiunii de profanare a mormintelor, precum și majorarea sancțiunii contravenționale de la 18 până la 36 de unități convenționale.

CITEȘTE ȘI Peste 80 de morminte din cimitirul evreiesc din Capitală, vandalizate. Răufăcătorii au desenat simboluri naziste şi au dat foc unei Biblii


Preluat de la: Publika.md