Guvernul a aprobat regulamentul privind acordarea indemnzațiilor pentru donatorii de plasmă convalescentă

Persoanele care vor dona plasmă convalescentă, vitală pentru pacienţii cu COVID -19, vor primi o indemnizație unică de trei mii de lei. Decizia a fost luată de Guvern, care îşi propune astfel să încurajeze pe cei care s-au tratat de COVID să doneze plasmă convalescentă pentru pacienţii în stare gravă.

Potrivit regulamentului avizat de Executiv, în actualele condiţii când numărul celor infectaţi este în continuă creştere, rezervele de plasmă convalescentă sunt foarte mici.

„Această plasmă este una dintre cele mai eficiente metode de a ajuta bolnavii gravi, iar la noi stocuri nu prea sunt pentru că nu prea este rând la donat această plasmă. De aceea noi încercăm să atragem inclusiv prin această remunerare materială”.

De menţionat că plasmă convalescentă pot dona doar persoanele de sex masculin, cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani, care au avut COVID-19 şi care nu au boli cronice.

Potrivit datelor Ministerului Sănătății, din aprilie de când s-a anunţat despre posibilitatea donării de plasmă, până în prezent, doar 1500 de pacienți vindecați de COVID-19 au donat plasmă, adică puţin peste 4 la sută din numărul potențialilor donatori care este de peste 41 de mii.

Amintim că Publika TV a lansat o campanie în care îndeamnă toţi bărbaţii, care s-au tratat de COVID-19 să doneze plasmă. Începând de luni, cei care salvează vieţi sunt răsplătiţi şi cu o sticlă de vin roşu din partea Publika TV în parteneriat cu Oficiul Naţional al Viei şi Vinului.


Preluat de la: Publika.md