TotalEnergies anunță un profit anual record de 21,4 miliarde de dolari, cel mai mare profit din istoria sa pentru 2023, susținut de performanțele diviziilor sale de gaz natural lichefiat și electricitate, scrie tuko.co.ke. Tuko Extra Profitul net a ajuns la 21,4 miliarde de dolari, o creștere de patru procente față de 2022. Linia sa de jos a plasat conglomeratul energetic francez înaintea colegilor săi globali Shell, BP, Exxon-Mobil și Chevron, care au raportat câștiguri mai mici în fața prețurilor mai slabe la energie. Dar profitul net al TotalEnergies din 2022 a fost împovărat de o taxă excepțională uriașă – 15 miliarde de dolari – de la retragerea sa din Rusia în urma invaziei acestei țări în Ucraina.
Odată ce elementele nerecurente au fost eliminate, profiturile au suferit o scădere bruscă anul trecut, profitul net ajustat scăzând cu 36 %, la 23,2 miliarde de dolari. Prețurile petrolului și gazelor au scăzut în medie cu aproximativ 10 % anul trecut față de 2022, când creșterea prețurilor petrolului a sporit câștigurile companiilor energetice din întreaga lume. Președintele Patrick Pouyanne a numit rezultatele “robuste”, spunând într-o declarație că au fost obținute într-un “mediu incert”. Hidrocarburile au funcționat bine, a spus el. Cu toate acestea, cifra profitului net din 2023 a fost sub previziunile analiștilor financiari, care căutau o cifră de până la 23,7 miliarde de dolari. Prețul acțiunilor companiei a scăzut cu aproximativ 1,5 % la începutul tranzacționării la bursa din Paris, ca reacție.
Grupurile de mediu aduc critici în continuare Proiecte controversate TotalEnergies și-a continuat diversificarea către producția de energie electrică cu emisii reduse de carbon, dar continuă să fie criticată de grupurile de mediu pentru investițiile sale continue în combustibili fosili din cauza impactului lor asupra climei. Grupul a anunțat în septembrie că va crește producția de hidrocarburi cu două până la trei procente anuale pe parcursul a cinci ani. Mai multe procese împotriva companiei sunt în curs, inclusiv pentru practicile sale de achiziție de terenuri pentru proiecte controversate din Uganda și Tanzania, criticate de ecologiști. TotalEnergies continuă proiectul său de foraj Tilenga din Uganda și conducta de țiței din Africa de Est (EACOP) de 1.443 kilometri (897 mile) pentru transportul țițeiului către coasta Tanzaniei. Tilenga vizează petrolul din rezervația naturală Murchison Falls din vestul Ugandei cu 419 puțuri planificate, declanșând temeri pentru ecosistemul fragil al regiunii în rândul oamenilor care locuiesc acolo și al ecologiștilor.
Forajul a început la mijlocul anului 2023, iar producția este programată pentru 2025. TotalEnergies a susținut că astfel de proiecte sunt necesare pentru a satisface cererea mondială de energie și subliniază eforturile sale de tranziție către producția cu emisii reduse de carbon, în special în energia solară și eoliană. Gigantul energetic a propus o creștere de 7,1% a dividendelor anuale plătite acționarilor.
Preluat de la: Timpul.md