va cheltui 900 de milioane de euro pe zece proiecte de hidrogen verde

Prim-ministrul spaniol Pedro Sanchez a anunțat că guvernul său va cheltui aproape 900 de milioane de euro (968 de milioane de dolari) pe zece proiecte de hidrogen în câteva săptămâni, promițând să facă din națiune “un punct de referință global în decarbonizarea hidrogenului regenerabil”, scrie hydrogeninsight.com. Cele zece proiecte, situate în Andaluzia, Asturias, Aragon, Castilia-La Mancha, Murcia și Țara Bascilor, vor include nu numai producția, ci și transportul și dezvoltarea tehnologiei.
Spania va deveni principalul exportator de hidrogen verde către Europa, producția internă fiind dublă față de cererea locală până în 2030. Spania a bugetat mai mult 3,1 miliarde EUR pentru sectorul hidrogenului verde – inclusiv fabricarea electrolizoarelor, utilizarea finală industrială și exportul către țările vecine – în planul său actualizat de redresare, transformare și reziliență post-Covid (PERTE).

Mai multe companii energetice au obținut statutul de proiect important de interes european comun (PIIEC) din partea UE cu privire la evoluțiile lor din Spania cu mai mult de un an în urmă, permițând astfel guvernului să furnizeze bani contribuabililor companiilor private în conformitate cu normele UE privind ajutoarele de stat. Fondurile si calendarul, o piedică în calea proiectelor Dar dezvoltatori precum EDP au amânat până acum deciziile finale de investiții pentru aceste proiecte, deoarece nu numai că fondurile nu s-au materializat, dar un calendar pentru momentul în care banii vor fi disponibili a rămas neclar.

Între timp, gigantul petrolier spaniol Repsol și-a înghețat proiectele planificate de hidrogen în țară, ca parte a unei amenințări mai largi de a-și reloca investițiile ca răspuns la o potențială extindere a impozitului excepțional al Spaniei asupra marilor firme energetice. Cu toate acestea, se așteaptă ca Spania nu numai să producă hidrogen la costuri extrem de scăzute pentru a-și decarboniza propriile industrii, ci și să tranziteze H2 din surse regenerabile ieftine – ambele produse în interiorul granițelor sale și aduse prin conducte din Africa de Nord – prin conducte către restul Europei. Operatorul spaniol al sistemului de transport al gazelor Enagás, care este una dintre companiile care planifică conducta H2Med de 5,2 miliarde de euro prin Portugalia, Spania, Franța și Germania, a anunțat săptămâna trecută că apelul său inițial de interes din partea companiilor a arătat până la 7,9 milioane de tone de producție anuală de hidrogen în Spania din toate proiectele depuse, cu o dată de începere până în 2030, comparativ cu doar 1,4 milioane de tone de cerere internă.


Preluat de la: Timpul.md