Germania va aduce cea mai mare contribuție la Fondul de sprijin energetic pentru Ucraina

Informația vine din partea RBC-Ucraina cu referire la serviciul de presă al Ministerului Energiei.

„Aceasta este cea mai mare contribuție din partea sponsorilor la fond, care pînă în prezent a acumulat deja peste 545 de milioane de euro”, se arată în comunicat.

Potrivit serviciului de presă, din martie 2022, Ucraina a primit din Germania 120 de provizii de ajutor umanitar pentru sectorul energetic cu o greutate totală de peste 1.670 de tone, inclusiv transformatoare, generatoare, cabluri, fitinguri pentru linii aeriene și alte echipamente necesare pentru lucrările de restabilire a funcționalității.

Fondul de sprijin energetic al Ucrainei a fost creat în primăvara anului 2022. În ultimele săptămîni, Australia, Marea Britanie, Austria, Suedia, Islanda și Estonia au contribuit și ele cu fonduri sau și-au declarat intențiile de a contribui la Fond.

Cabinetul de Miniștri al Ucrainei a adoptat o rezoluție conform căreia Fondul de Sprijin Energetic al Ucrainei va compensa ratele dobînzilor băncilor la împrumuturile acordate populației pentru achiziționarea și instalarea de module fotovoltaice și/sau centrale eoliene cu o capacitate instalată de 1 kW pînă la 10 kW împreună cu invertoare hibride. Suma maximă a împrumutului este de 480 mii grivne pentru o perioadă de pînă la cinci ani.


Preluat de la: Noi.md