Furtună, despre redeschiderea restaurantelor şi a cafenelelor: Nu mă interesează distanţa dintre mese pentru că acestea nu fac COVID, mă interesează distanţa dintre vizitatori

„Nu mă interesează distanţa dintre mese pentru că acestea nu fac COVID, mă interesează distanţa dintre vizitatori”. Declaraţia a fost făcută de către directorul ANSP, Nicolae Furtună, în contextul reluării activităţii a domeniului HoReCa. Potrivit lui Furtună, deţinătorii de astfel de localuri au o responsabilitatea plenară care presupune respectarea cu stricteţe a măsurilor de sănătate publică recomandate.

„Mă refer în primul rând la distanţa socială, aceasta trebuie să fie respectată, inclusiv în încăperile HoReCa şi sălile de sport. Igienizarea, aeresirea, ventelarea, şi dezinfecţia localurilor, monitorizarea stării de sănătate a personalului care deservesc acest grup de localuri, precum şi a vizitatorilor şi a consumatorilor.

Asigurarea angajaţilor, indiferent de forma localului, cu echipament de protecţie precum mănuşi, măşti şi dezinfectant. Dezinfectantul trebuie sa fie la un loc vizibil.

Instalarea ecranelor de protecţie la case şi locuri de preluare a comenzilor. Ecranele de protecţie din farmacii şi-au demonstrat eficienţa lor, de aceea localurile HoReCa vor prelua această practică şi o vor implementa.

Ce ţine de distanţa fizică erau câteva intrepretări legate de distanţa fizică între mese. Vreau să vin cu o explicaţie şi să spun că nu mă interesează distanţa dintre mese, pentru că mesele nu fac COVID, mă interesează distanţa dintre beneficiari sau vizitatori, care nu trebuie să fie mai mică decât un metru şi jumătate.

Dezinfectarea obligatorie a meselor după fiecare client este necesară pentru a minimiza riscul de infecţie”, a comunicat directorul ANSP, Nicolae Furtună. 


Preluat de la: Publika.md