Franța lucrează la o lege care să interzică reţelele de socializare pentru copiii sub 15 ani

Franța lucrează la o lege care să interzică reţelele de socializare pentru tinerii sub 15 ani. Propunerea a fost făcută de Laurent Marcangeli. 

Alegerea acestei vârste nu este întâmplătoare. Potrivit lui Marcangeli, cei 13 ani care sunt stabiliţi de majoritatea reţelelor sociale nu corespund niciunei vârste legale în Franţa. Vârsta de 15 ani, în schimb, are referinţe mai clare în codul francez, după cum a explicat deputatul pentru Le Monde: Această limită coincide în Franţa şi cu majoratul sexual, dar şi cu trecerea de la gimnaziu la liceu”.

Aceeași sursă mai precizează că o astfel de măsură are două obiective. De a păstra sănătatea mintală a minorilor prin evitarea expunerii la reţelele de socializare la o vârstă prea fragedă și de a reduce hărţuirea cibernetică în rândul tinerilor.

În Franţa, potrivit unui sondaj publicat în 2022 de Association Génération Numérique, aproximativ 58% dintre copiii cu vârste cuprinse între 11 şi 12 ani au cel puțin un cont social, deoarece confirmarea vârstei este lăsată pe seama autoverificării utilizatorilor şi este încă dificil de găsit un sistem care, pe de o parte, să garanteze o prelucrare a datelor conformă cu GDPR şi, pe de altă parte, să măsoare efectiv vârsta unui utilizator.


Preluat de la: Publika.md