(FOTO) O moldoveancă a născut natural o fetiță de 5,4 kilograme. Nașterea, asistată de doctorii de la IMC

Minune în Săptămâna Patimilor pentru i familie din Moldova. Un bebeluș de 5,4 kilograme s-a născut pe cale naturală la Institutul Mamei și Copilului. Cazul a fost înregistrat la data de 12 aprilie.

Potrivit doctorilor de la IMC, atât bebelușul, o fetiță, cât și mama se simt bine.

”Am reușit să nasc pe cale naturală. A fost un pic neașteptat greutatea cu care s-a născut dar mă bucur că datorită medicilor totul a decurs fără complicații. Fetiței am decis să-i punem numele Nicoleta. Acasă mai avem un băiat de 13 ani și fetiță de 7 ani, pe care abia așteptăm să îi revedem”, a povestit emoționată mama fetiței.

Doctorii de la IMC susțin că macrosomia fetală caracterizează nou-născuţii care se nasc cu o greutate mai mare de 4000 grame, indiferent de vârsta gestațională. Cei născuţi cu o greutate de 4-4.5 kg sunt consideraţi a fi în categoria celor „mari”, iar cei cu greutate de peste 5 kg se numesc in limbaj medical „giganţi”.

Incidența nașterilor nou născuților „giganţi” este de 1 la 3000, iar nașterea pe cale naturală a acestora este un fenomen extrem de rar, în majoritatea cazurilor fiind necesară operația cezariană. Cel mai adesea, nașterea naturala a fătului cu greutate crescută duce la: travaliu prelungit, leziuni ale canalului de naștere sau hemoragii. Două dintre nașterile nou născuților cu greutatea de peste 5 kg înregistrate pe parcursul anului curent au fost pe cale naturală, fără complicații majore”, precizează medicii de la Institutul Mamei și Copilului.

Anul trecut la IMC a fost înregistrat un caz în care unul dintre nou născuți a avut masa de 6.1 kg.


Preluat de la: Publika.md