Focar de COVID-19 la Primăria municipiului Bălţi. Aproape 40 de angajaţi, testaţi pozitiv la noul coronavirus

Focar de COVID-19 la Primăria municipiului Bălţi. Aproape 40 de angajaţi au fost testaţi pozitiv la noul coronavirus, printre care şi viceprimarul Ghenadie Șmulschii. Anunţul a fost făcut de primarul Renato Usatîi, într-un live pe facebook. Funcţionarii au aflat că sunt infectaţi cu noul coronavirus, după ce administraţia primăriei a decis să-i testeze pe toţi cei 247 de angajaţi, iar primele rezultate au fost alarmante.

Ieri au fost testaţi la noul coronavirus primii 50 de angajaţi. Încă 50 de funcţionari vor trece pragul laboratorului pe parcursul zilei de astăzi.

”Din 50 de angajaţi ai primăriei, 37 au fost testaţi pozitiv cu COVID-19. Nu voi oferi nume, dar este vorba de angajaţi ai Direcţiei resurse umane, economişti, contabili, funcţionari din domeniul transportului. Aici sunt toţi”, a spus Renato Usatîi primarul Municipiului Bălţi 

Testele sunt efectuate în laboratorul din Bălţi, deschis de ANSP. Renato Usatîi spune că funcţionarii testaţi pozitiv nici nu bănuiau că ar fi infectaţi cu noul coronavirus.

”Sunt oameni care nu aveau simptome ale bolii. La fel ca în cazul viceprimarului Ghenadie Șmulschii. El se află acasă, dar nici nu a început tratamentul, deoarece nu are simptome”,  a spus Renato Usatîi primarul Municipiului Bălţi 

Renato Usatîi este convins că după testarea tuturor angajaţilor, situaţia epidemiologică la Primăria Bălţi va fi şi mai gravă. Potrivit edilului, comisia municipală extraordinară de sănătate publică urmează să decidă în ce mod va activa în continuare administraţia oraşului. Totodată, primarul de Bălţi consideră că ar trebui să fie testaţi la noul coronavirus toţi angajaţii întreprinderilor mari din oraş. Marţi, în municipiul Bălţi a fost înregistrat un număr record de îmbolnăviri zilnice de COVID-19. Ministerul Sănătăţii a raportat 45 de infectări în 24 de ore. Astfel, municipiul Bălţi este pe locul doi după numărul de îmbolnăviri de COVID-19, cu 761 de cazuri.

Anterior, Renato Usatîi a ignorat mai multe restricţii impuse de Comisia Naţională Extraordinară de Sănătate Publică pentru stoparea răspândirii virusului pandemic. Piaţa din Bălţi, bunăoară, a fost redeschisă din 20 mai, deşi autorităţile centrale au decis că aceasta trebuie să rămână închisă până la sfârşitul lunii mai.

Tot la Bălţi, transportul public a circulat în weekend, în ciuda unei restricţii impuse la nivel naţional. Din această cauză, cinci şoferi de troleibuz din Bălţi au fost amendaţi cu câte 22,500 de lei, iar administraţia întreprinderii municipale, cu 75 de mii de lei.


Preluat de la: Publika.md