Filip, despre cazul profesorilor turci: Când am sunat șefii unor instituții responsabile, avionul era decolat. Nu cred că Botanari e singurul care a luat decizii

Pavel Filip este de părere că fostul director al SIS, Vasile Botnari, nu este singurul care a luat deciziile privind expulzarea profesorilor turci din Republica Moldova. Declarația a fost făcută de liderul PDM în cadrul unei emisiuni la TVR Moldova.

„Acest caz a fost o tragedie pentru Moldova. În acea zi, când a avut loc înlăturarea profesorilor de pe teritoriul țării noastre, am fost telefonat de către un profesor de la acel liceu, mi-a spus ce se întâmplă. Atunci am încercat să dau câteva telefoane. Când am luat legătura cu șefii unor instituții responsabile, mi-au spus că avionul deja a decolat. Eu așa și nu am înțeles, chiar dacă ulterior au fost și audieri în Comisia parlamentară pe acest caz, care au fost motivele reale, cine sunt toți cei care au avut contribuții la acest caz. Ce ține de decizia luată de instanța de judecată, nu cunosc toate elementele care au stat la bază, am văzut că și Procuratura a inițiat o anchetă internă, cred că până la urmă se va face lumină. Nu cred că domnul Botnari a fost unicul care a luat toate aceste decizii”, a menționat Pavel Filip.

PUBLIKA.MD amintește că extrasul sentinţei de condamnare a fostului director al Serviciului de Informații și Securitate în dosarul expulzării profesorilor turci a fost făcut public. Documentul a fost desecretizat de Judecătoria Chişinău, la solicitarea Procuraturii Generale. 

Vasile Botnari a fost găsit vinovat de abuz de serviciu, faptă pentru care i-a fost aplicată o amendă de 88 de mii de lei, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii timp de cinci ani. În sentinţă mai este indicat faptul că procurorul a cerut trei ani de detenţie în penitenciar de tip semi-închis.

Procuratura Generală a anunţat că deşi sentinţa a fost mai blândă, acuzatorul nu a contestat-o în termenul prevăzut de lege, de aceea va fi efectuată o anchetă de serviciu. Instituţia a precizat că, până la pronunţarea sentinţei, Vasile Botnari a achitat benevol Ministerului Finanţelor 125 de mii de euro, prejudiciul cauzat statului după condamnarea ţării noastre la CEDO.

Totodată, Botnari a mai plătit Serviciului de Informații și Securitate aproximativ 350 de mii de lei pentru închirierea avionului care i-a transportat pe cei şapte profesori din Republica Moldova în Turcia. Informaţia despre condamnarea fostului director SIS a fost făcută publică prima dată, săptămâna trecută, de către procurorul general, care a anunţat o altă sentinţă.

În iunie 2019, în cazul expulzării profesorilor turci, CEDO a constatat încălcarea mai multor articole din Convenţia pentru Drepturile Omului şi a obligat Guvernul Republicii Moldova să achite câte 25 de mii de euro pentru cinci cetăţeni turci expulzați, care s-au adresat la CEDO. Procurorii au stabilit că procedura de îndepărtare a celor șapte profesori turci a fost dispusă, în mod arbitrar, de SIS.


Preluat de la: Publika.md