Fenomenul GameStop i-a costat pierderi de 12 miliarde de euro pe marii investitori

Fenomenul GameStop i-a costat scump pe marii investitori. Pariurile pe scăderea valorii acțiunilor retailerului de jocuri video au provocat pierderi de peste 12 miliarde de dolari pentru fondurile de hedging, arată datele unei firme de analiză, citate de Reuters.

Pierderile au fost provocate de investitorii mici care au cumpărat în masă acţiuni GameStop, determinând creşterea acestora cu o 1600% şi obligând fondurile de hedging să le răscumpere pentru a acoperi pierderile, scrie digi24.ro.

Datele firmei Ortex arată că acţiuni GameStop în valoare de 5,9 miliarde de dolari erau vineri folosite pentru garantarea unor împrumuri de către terţi, reprezentând 49% din totalul acţiunilor listate.

După mișcarea GameStop, pe rețelele sociale au apărut mesaje care îndemnau utilizatorii să cumpere argint, ca să reproducă frenezia care a dus la creșterea acțiunilor GameStop. Prin urmare, prețul argintului a crescut luni la maximul ultimelor 5 luni.

Aceste mișcări bruște reprezintă cele mai recente exemple ale fenomenului în care micii investitorii cumpără acțiuni și active împotriva cărora marile fonduri de pe Wall Street pariază, provocând pierderi uriașe marilor investitori.

Creșterea explozivă a acțiunilor GameStop, alimentată de micii investitori, a fost văzut ca o revoltă împotriva marilor investitori.


Preluat de la: Publika.md