Familiile angajaților din sistemul de sănătate decedaţi din cauza COVID-19 ar putea beneficia de indemnizații

Familiile angajaților din sistemul de sănătate decedaţi din cauza COVID-19 ar putea beneficia de indemnizații. Ministerul Sănătății a elaborat un proiect de lege care se află la etapa de consultări publice. Indemnizația va fi calculată în baza venitului lunar declarat în cele 12 luni premergătoare decesului.

Potrivit documentului, soțul supravețuitor va beneficia de indemnizație timp de cinci ani, iar copii minori, până la împlinirea vârstei de 23 de ani. În cazul în care medicul decedat nu are soţ sau copii, alocația va fi acordată unuia dintre părinți. Cuantumul indemnizației diferă în funcție de categoria de urmași și va fi între 50 și 75 la sută din venitul lunar declarat al medicului decedat. Regula va fi aplicată angajaților din sănătate decedați din cauza infecției cu noul tip de coronavirus începând cu luna martie.

Până în prezent, 16 angajaţi din sistemul de sănătate au fost răpuşi de noul coronavirus. Printre ei, și Ludmila Caroian din Soroca, medic pe ambulanță. Soțul acesteia, Anatolie Glijin salută inițiativa autorităților.

„Cum să vă spun, eu nu sunt împotrivă, dar imi este oarecum. Dacă ar putea să contribuie cu ceva bănesc, eu o să fiu bucuros”, a spus medicul din Soroca, Anatolie Glijin. 

Bărbatul, medic și el, a fost infectat cu COVID-19, dar a reușit să se vindece. El spune că nimic nu se compară cu durerea pe care o simte acum.

„Sufletește, sunt distrus. Am rămas singur, am copii, tot medici”,a spus medicu, Anatolie Glijin. 

Proiectul se află la etapa de avizare și urmează să fie aprobat de Guvern. Reprezentanții Ministerului au refuzat să ne ofere mai multe detalii despre această inițiativă. Până în prezent, 1646 de persoane care muncesc în spitalele din ţară s-au infectat cu noul coronavirus. Cifra reprezintă 20 la sută din numărul total de îmbolnăviri.

 


Preluat de la: Publika.md