Erdogan se îndoiește de sinceritatea lui Biden

Acest lucru a fost declarat de liderul turc Recep Tayyip Erdogan într-o conversație cu jurnaliștii la finalul călătoriilor sale în Spania și Italia, relatează haqqin.az.

„În mod natural, există așteptări ca domnul Biden să demonstreze că acest plan nu este doar o investiție electorală, ci un pas real și sincer făcut pentru a opri masacrul din Palestina. O rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU este un pas, dar nu este suficient. Știm cîte decizii ale Consiliului, pe hîrtie, sînt ignorate de Israel. Biden este acum testat pentru sinceritate”, a declarat Erdogan, citat de agenția Anadolu.

De asemenea, președintele turc a subliniat că „SUA sînt îngrijorate de aroganța crescîndă a Israelului”, deși „administrația americană însăși nu și-a exprimat în mod deschis nemulțumirea”.

„Vocile publice din universitățile americane, de pe străzi, din rîndul studenților și al rectorilor arată că a început o anumită transformare. Iar acest lucru îngrijorează serios Israelul”, a adăugat el.

Erdogan a declarat că este mulțumit de inițiativa de colonizare, dar „nu este suficient pentru a-i face pe cei cinci membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU să fie de partea Palestinei”.

„Dar acum toată lumea este deja convinsă că situația nu se va mai desfășura în modul vechi. Să sperăm că, în contextul viitoarelor alegeri din SUA, atmosfera [în jurul Palestinei] se va schimba. Sper că împreună vom face pașii potriviți și că viitoarele decizii ale Consiliului de Securitate al ONU vor duce situația într-o direcție complet diferită”, a adăugat el.

De asemenea, Erdogan nu a exclus ca SUA să se opună din nou prin veto unei rezoluții a Consiliului de Securitate al ONU privind o încetare a focului în Fîșia Gaza.

„Dacă sînteți atenți la pașii care au fost făcuți de CSONU pînă acum, punctul de intersecție a fost întotdeauna SUA. Este probabil să fie așa și de data aceasta. Cînd vine vorba de decizii care trebuie luate împotriva Israelului, America blochează deciziile CSONU. În cazul actualei rezoluții de încetare a focului, sînt îngrijorat că aceasta (partea americană – nota TASS) va bloca cumva din nou Consiliul. Dar, indiferent, cel mai important pas pentru noi nu este CSONU, ci rezoluțiile adoptate de Adunarea Generală a ONU”, a declarat Erdogan.

El a reamintit că aproape 150 de state au luat partea Palestinei la ONU.

„Au gîndit ca noi și au fost de partea Palestinei. Dacă vom reuși, această abordare va aduce, sperăm, CSONU la un anumit punct. De fapt, situația actuală este, de asemenea, o oportunitate pentru ca ONU să-și restabilească reputația”, a spus liderul turc.


Preluat de la: Noi.md