Erdogan a vorbit la telefon cu Putin și s-a oferit să fie „facilitator” în conflictul legat de centrala Zaporojie

Recep Erdogan, președintele Turciei, i-a spus lui Vladimir Putin că Turcia ar putea să joace rolul de „facilitator” în problema centralei nucleare Zaporojie din Ucraina, ocupată de invadatori din martie.  Cei doi lideri au discutat, de asemenea, evoluţiile în ceea ce priveşte exporturile de grâu ucrainean şi şi-au exprimat hotărârea de a continua, conform calendarului stabilit, construcţia centralei nucleare Akkuyu în sudul Turciei de către compania nucleară rusească, Rosatom, a adăugat preşedinţia turcă.

Erdogan şi Putin au convenit să discute această problemă în detaliu când se vor întâlni la Samarkand, în Uzbekistan, pentru un summit ce va avea loc pe 15-16 septembrie, scrie digi24.ro.

Autorităţile de la Ankara şi-au propus ca primul reactor al centralei de la Akkuyu să fie pus în funcţiune înainte de alegerile prezidenţiale şi parlamentare din 2023 şi estimează că viitoarea centrală va putea acoperi 10% din cererea internă de electricitate după ce toate cele patru reactoare vor deveni operaţionale.

Potrivit agenţiei TASS, Erdogan a subliniat „rolul constructiv” al Rusiei în organizarea misiunii Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) la centrala Zaporojie.

O echipă de experţi ai AIEA a sosit, joi, la complexul centralei nucleare Zaporojie din sudul Ucrainei pentru a evalua riscul unui accident nuclear, după o întârziere de câteva ore provocată de bombardamente în apropierea obiectivului.


Preluat de la: Publika.md