Efectele anulării reducerii la accizele pentru importul maşinilor eco: În 2020 au fost aduse în ţară de 41 de ori mai puţine automobile hibrid decât în 2019

Anularea reducerii de 50% la accizele pentru importul maşinilor hibrid nu a adus mai mulţi bani la buget, aşa cum a sperat Guvernul Chicu, ci a pus la pământ importul maşinilor care poluează mai puţin aerul. Drept urmare, în 2020 au fost aduse în ţară de 41 de ori mai puţine automobile hibrid decât în 2019, în condiţiile în care, potrivit Agenţiei de Mediu, automobilele sunt principala sursă de poluare a aerului.

Potrivit datelor Serviciului Vamal, dacă în 2019 au fost importate 5.595 de maşini hibrid, atunci în 2020 – doar 105 maşini hibrid şi 35 microhibrid. 

„Guvernul a considerat că nu este necesar să stimulăm cetăţenii noştri să procure maşini hibrid. Dacă ne uităm atent în pandemie numărul importului de maşini nu a scăzut semnificativ.”, a afirmat expertul economic, Veaceslav Ioniţă.

În Chişinău, care este de fapt cel mai poluat oraş din ţară, numărul maxim recomandat de maşini clasice a fost deja depăşit de trei ori.

„Cea mai importantă sursă de poluare o prezintă sursele mobile, automobilele. Contribuie direct la poluarea aerului cu gaze de eșapamente, cu oxizi de azot, oxizi de sulf.”, a informat reprezentantul Agenţiei de mediu, Galina Norocea.

În context, numărul de maşini hibrid de pe străzile Capitalei este considerat prea mic pentru a putea influenţa o schimbare a calităţii aerului.

„Trebuie să punem pe masa de lucru proiecte prin care să încurajăm cetăţenii să contribuie la îmbunătăţirea situaţiei.”, a comunicat reprezentantul Agenţiei de mediu, Galina Norocea.

Potrivit datelor Agenţiei de Mediu, în patru din primele opt luni ale anului trecut, locuitorii Capitalei au inspirat aer poluat cu depășiri imense la toate tipurile de gaze toxice. Experţii spun că, în prezent, nu există nicio lege care să-i impună pe şoferi să achite taxa de mediu, cum se întâmplă în Uniunea Europeană. Această taxă i-ar stimula pe conducătorii auto să aibă grijă de catalizator, piesă care este responsabilă de captarea emisiilor.

„Astăzi piesa care se uzează proprietarii preferă să o elimene de tot şi chiar la service să sudeze ţeava şi gata, respectiv emisiile ies afară aşa cum nu ar trebui. Iar la staţiile de revizie tehnică se măsoară aceste emisii şi tu în funcţie de acest lucru plăteşti taxele de emisie.”, a menţionat şeful adjunct al Centrului Naţional de Mediu, Iuliana Cantaragiu.

Datele Agenției Servicii Publice arată că cele mai multe mașini importate au o vechime de exploatare între șase și zece ani, iar majoritatea au motoare diesel. Reprezentanţii Ministerului Finanţelor aşa şi nu ne-au oferit o reacţie la acest subiect.


Preluat de la: Publika.md