După Kiev și Moscova, premierul ungar Viktor Orban a mers la Beijing pentru discuţii cu preşedintele chinez Xi

„Misiunea de pace a premierului Viktor Orban continuă”, a declarat Bertalan Havasi.

Aceasta este a treia deplasare surpriză a lui Orban de la preluarea de către Ungaria a preşedinţiei rotative a Uniunii Europene la începutul lunii iulie, după ce săptămâna trecută liderul a călătorit în Ucraina şi Rusia, ceea ce el a numit o „misiune de pace”.

Călătoria sa la Moscova a atras reproşuri puternice din partea aliaţilor săi.

Ungaria, sub conducerea lui Orban, a devenit un important partener comercial şi de investiţii pentru China, în contrast cu alte ţări din Uniunea Europeană, care doresc să devină mai puţin dependente de a doua mare economie a lumii.

Vizita lui Orban a avut loc cu câteva zile înainte de un summit NATO care va aborda continuarea ajutorului militar pentru Ucraina împotriva a ceea ce alianţa de apărare occidentală a numit „războiul de agresiune neprovocat” al Rusiei.

Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, îl însoţeşte pe Orban în călătoria în China, potrivit fotografiilor de pe pagina de Facebook a lui Szijjarto.

Ministerul de Externe a anulat la sfârşitul săptămânii trecute o întâlnire prevăzută pentru luni la Budapesta cu ministrul de Externe al Germaniei şi Szijjarto, a declarat vineri un oficial al Ministerului de Externe german.

Orban, un critic al ajutorului militar occidental pentru Ucraina care are cele mai calde relaţii dintre liderii UE cu preşedintele rus Vladimir Putin, a declarat săptămâna trecută că a recunoscut că nu are un mandat UE pentru călătoria la Moscova, dar că pacea nu poate fi făcută „dintr-un fotoliu confortabil la Bruxelles”.


Preluat de la: Unimedia.info