Afecțiunea care îți poate strica vacanța. Cum previi diareea călătorului

Însă acest lucru se poate asocia și cu anumite riscuri, unul dintre ele fiind diareea călătorului. O astfel de problemă medicală îți poate strica vacanța mult așteptată și atent planificată.

Din fericire, există o serie de metode eficiente prin care o poți preveni, ca să te poți bucura de concediu fără incidente. Iată ce trebuie să știi.

Diareea călătorului este o afecțiune digestivă caracterizată de scaune moi sau apoase, greață, crampe abdominale și nevoia urgentă de a defeca. Uneori, poate fi asociată cu vărsături și febră.

Aceasta apare din cauza ingestiei de alimente sau apă contaminate cu agenți patogeni (bacterii, virusuri, paraziți). Riscul este mai ridicat atunci cînd călătorești în regiuni unde clima este complet diferită față de țara de origine sau unde diferă practicile sanitare (cum ar fi modalitatea de tratare a apei de rețea).

Locuitorii din zonă nu se confruntă cu această problemă digestivă, deoarece organismul lor este obișnuit cu agenții patogeni respectivi și prezintă imunitate împotriva lor.

Pe de altă parte, unele persoane dezvoltă diareea călătorului din cauza stresului crescut legat de călătorie sau a modificărilor alimentare.

Ai un risc mai ridicat de a dezvolta diareea călătorului dacă ți-ai planificat vacanța în zone precum:

America Centrală și de Sud;

Mexic;

Africa;

Asia (în special cea de Sud și Sud-Est);

Orientul Mijlociu.

Diareea călătorului poate apărea pe neașteptate imediat ce ai ajuns la destinație sau se poate instala după ce te-ai întors acasă. De asemenea, poți experimenta mai multe episoade diareice în aceeași vacanță, dacă nu iei măsuri de precauție corecte.

Pentru a reduce riscul de a dezvolta diareea călătorului, ia în considerare următoarele măsuri:

Nu consuma apă de rețea, din fîntînă, rîuri sau de izvor, ci optează întotdeauna pentru apa îmbuteliată;

Atunci cînd nu ai la îndemînă apă îmbuteliată, fierbe apa de rețea pentru cel puțin 10 minute;

Nu adăuga gheață în băuturi;

Nu consuma mîncare stradală;

Nu consuma lapte nepasteurizat sau alte lactate nepasteurizate și înghețată stradală;

Consumă doar alimentele care sînt bine preparate termic, evitînd carnea gătită în sînge sau peștele crud;

Bea cafea/ceai preparat doar cu apă fiartă;

Evită consumul alimentelor păstrate la temperatura camerei, cum ar fi preparatele din restaurante cu bufet suedez;

Evită legumele și fructele crude sau care nu pot fi decojite, sucuri de fructe nepasteurizate cu apă adăugată. Consumă fructe și legume crude doar dacă le-ai spălat bine cu apă necontaminată, cum ar fi cea îmbuteliată sau dacă le-ai decojit. Avocado, citricele, bananele pot fi decojite, însă nu și fructele de pădure sau strugurii;

La restaurant, optează pentru legume preparate termic, în locul salatelor;

Ține gura bine închisă atunci cînd faci duș;

Nu îți atinge gura cu mîinile neigienizate;

Evită să înoți în ape posibil contaminate, cum ar fi lacuri;

Spală-te pe dinți cu apă îmbuteliată;

Spală-te bine pe mîini în mod regulat cu apă curată, după utilizarea toaletei și înainte de mese. Folosește un dezinfectant pentru mîini atunci cînd nu ai acces la apă și săpun. Se recomandă produsele cu un conținut de alcool de minim 60%;

Nu îi lăsa pe cei mici să se așeze pe pămînt sau să își atingă gura cu mîinile murdare.

Este important de știut că, uneori, chiar dacă iei toate măsurile de precauție, nu poți evita complet această afecțiune.

Pe lîngă diareea călătorului, există riscul de a contacta și alți agenți patogeni, uneori prin înțepături de insecte. Înainte de a porni la drum, studiază atent particularitățile regiunii în care urmează să călătorești. Apoi, discută cu medicul pentru a te vaccina împotriva infecțiilor respective, în cazul în care este disponibil un vaccin.

Dacă ai dezvoltat diareea călătorului, sînt indicate unele măsuri de îngrijire. Cu siguranță te vei simți mai bine în cîteva zile, însă cîteva zile sînt suficiente pentru a rata activități și obiective turistice.

În general, diareea călătorului trece de la sine fără tratament. Însă este important să gestionezi cu succes simptomele, pentru a grăbi vindecarea și a preveni complicațiile, cum ar fi deshidratarea și tulburările electrolitice.

Deshidratarea este unul dintre cele mai mari pericole legate de diaree, riscul fiind mai ridicat dacă te afli în țări calde, unde pierzi apă și prin transpirație. Femeile însărcinate, persoanele cu afecțiuni cronice, copiii mici și vîrstnicii sînt mai predispuși la complicațiile amenințătoare de viață ale deshidratării.

Se recomandă un aport crescut de lichide, consumate frecvent și în înghițituri mici. Apa plată îmbuteliată trebuie să fie principala sursă de hidratare. De asemenea, băuturile cu electroliți pentru sportivi sînt de ajutor pentru restabilirea echilibrului hidroelectrolitic. Soluțiile orale pentru rehidratare disponibile în farmacii sînt o opțiune bună. Le poți adăuga preventiv în trusa medicală pe care o pregătești înainte de a pleca în călătorie.

Este indicat să mănînci mese mici și dese, în loc de cîteva mese bogate. Alege alimente cît mai simple, necondimentate, cum ar fi terci de ovăz, orez fiert, piept de pui fiert, banane, piure de măr, pîine prăjită, supă de legume.

În cazurile severe, poate fi nevoie de administrarea unor medicamente, cum ar fi antidiareice sau antibiotice. Medicamentele care scad motilitatea intestinală opresc diareea și ameliorează disconfortul, însă nu elimină infecția. Dimpotrivă, acest lucru înseamnă că agenții patogeni rămîn mai mult în tractul digestiv, în loc să fie eliminați. Totuși, acestea sînt utile dacă nu ai acces la o toaletă (cum ar fi atunci cînd călătorești cu autocarul).

Specialistul îți poate recomanda un medicament potrivit, conform condiției tale. De aceea, înainte să pleci în vacanță, este o idee bună să îți faci o asigurare de sănătate de călătorie, pentru țara pe care urmează să o vizitezi. Astfel, dacă ai o problemă medicală serioasă, te poți adresa unui spital din apropiere, unde vei primi îngrijiri de specialitate.

Prin urmare, este esențial să iei o serie de măsuri de precauție înainte să pleci în vacanță. În acest mod, te asiguri că te vei bucura cu adevărat de concediu, fără să te confrunți cu evenimente neplăcute.


Preluat de la: Noi.md