După declanșarea pandemiei agenții economici au început să utilizeze instrumentele electronice oferite de Guvern

După declanșarea pandemiei multe procese s-au transferat online. Restricțiile de circulație și de activitate au impulsionat agenții economici să folosească online unele instrumente pe care le oferă Guvernul, a declarat Sergiu Railean, ministrul Economiei și Infrastructurii, într-un interviu pentru Agora.md.

Ministrul s-a referit la Sistemul Informațional Automatizat pentru gestionarea și eliberarea actelor permisive (SIA GEAP), cunoscut mai mult ca Ghișeul unic pentru acte permisive.

„Anterior, colegii se gândeau cum să încurajeze agenții economici să utilizeze acest Ghișeu unic online, pentru că doar cca 30% din solicitări veneau electronic, restul fiind în continuare depuse fizic la sediul diferitor instituții. După declanșarea pandemiei am constatat că 75% din cereri au început să vină anume online, iar numărul total de cereri depuse s-a redus cu doar 30%. Astfel, agenții economici au depășit inerția de a merge fizic la un funcționar, trecând la utilizarea instrumentelor electronice puse la dispoziție de Guvern”, a spus ministrul.

Rezultatelor obținute în urma implementării Ghișeului unic

Dacă acum câțiva ani, pentru obținerea celor 416 acte permisive agenții economici cheltuiau cca 200 de milioane de lei anual, inclusiv milioane de ore-om lucrate, reducerea numărului de acte permisive și implementarea Ghișeului unic trebuie să reducă aceste costuri cu cca 60 de milioane de lei anual. De la lansare până la finele lunii aprilie a acestui an, prin intermediul Ghișeului unic au fost depuse aproape 43 de mii de solicitări și eliberate 32254 de acte permisive.

Pe perioada restricțiilor de activitate în perioada situației de urgență, numărul de cereri depuse online a crescut de la 30% la 70%.

Cele mai solicitate acte permisive

Cele mai multe solicitări de procesare sunt legate de notificarea în comerț în gestiunea APL-lor. Aici, SIA GEAP s-a impus ca ghișeu unic, fiind depuse 9984 notificări pe parcursul anului curent.

Statisticile pe 2020, desigur, vor fi afectate de situația de urgență.

„Sperăm ca agenții economici să-și recupereze cât mai curând veniturile ratate și să revină la o anumită normalitate, inclusiv prin trecerea online a mai multor activități”, a spus ministrul Economiei și Infrastructurii.

Alte acte permisive cu pondere mare solicitate prin SIA GEAP sunt cele eliberate de Agenţia Servicii Publice, Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale şi Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică.

 


Preluat de la: Timpul.md