Dumitru Alaiba: "Moldova a înregistrat primul salt semnificativ"

Despre aceasta el a scris pe pagina sa de socializare, menționînd că producția industrială în Moldova în luna februarie 2024, comparativ cu aceeași perioadă din 2023, a crescut cu 10 la sută, transmite Noi.md.

Totodată, principalele sectoare în creștere, care au adus această dinamică pozitivă în luna februarie 2024 au fost: industria prelucrătoare +17%; fabricarea produselor de morărit +50%; fabricarea băuturilor +20%; industria chimică +65%; industria farmaceutică + 27%; fabricarea de mașini și echipamente +27%; fabricarea de mobilă +18%; fabricarea calculatoarelor, produselor electronice și optice a crescut de 4 ori într-un an (+445%).

Potrivit lui Dumitru Alaiba, ceva interesant se întîmplă în ultimul domeniu.

”E un prim salt semnificativ al industriei de la începutul războiului în Ucraina. E prea devreme să batem din palme, însă ne punem ca scop să menținem această dinamică pozitivă. Facem tot ce depinde de noi ca să susținem dezvoltarea industriei”, a menționat viceprim-ministrul, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării.

El a amintit că săptămîna trecută, Guvernul Republicii Moldova a aprobat Programul Național de Dezvoltare Industrială pentru perioada 2024-2028.

Cu ajutorul acestuia, autoritățile intenționează ca în următorii patru ani să crească contribuția industriei prelucrătoare la PIB pînă la 11,5%, să majoreze volumul producției industriale exportate cu 25% și să crească forța din sectorul industrial cu 15%.

”Implementarea programului ne va ajuta să avem o industrie mai competitivă, să creăm de noi locuri de muncă și să stimulăm creșterea economică a țării”, a subliniat Dumitru Alaiba.


Preluat de la: Noi.md