Dragalin: Mesajele citate nu sunt din telefoanele ridicate de la Platon

Șefa PA a subliniat, într-o intervenție telefonică pe care a avut-o în cadrul emisiunii „Secretele Puterii”, de la Jurnal TV, că toate SMS-urile nu sînt din telefoanele consficate de la Platon din 2016.

Deși foarte multă era de părere că seria de SMS-uri provin din telefoanele care au fost confiscate acum 8 ani, în 2016, de la Veaceslav Platon, Veronica Dragalin a ținut să puncteze faptul că acest lucru nu este adevărat.

„Ca să nu ducem publicul în eroare, vreau să fie foarte, foarte clar. Citațiile din scrisoare, mesajele pe care le-am citat nu sînt din telefoanele ridicate de la Veaceslav Platon în 2016. Repet: acestea nu sînt mesaje din trei telefoane ridicate de la Platon în 2016”, a subliniat șefa Procuraturii Anticorupție.

Potrivit spuselor Veronicăi Dragalin, aceste mesaje s-ar afla în posesia ei de la data de 10 aprilie curent, atunci cînd a primit o notă informativă de la un procuror care avea în gestiune dosarul penal de unde fuseseră ridicate anterior probele. Odată ajunse pe biroul acesteia, Dragalin spune să a urmat examinarea documentelor relevante, pentru ca ulterior să pornească un proces penal pe 30 aprilie.

Întrebată dacă este convinsă sută la sută de autenticitatea mesajelor care i-au ajuns pe birou, șefa PA spune

„Eu nu pot spune sută la sută acest lucru, e greu de ajuns la o astfel de concluzie. Dar din contextul comunicărilor examinate, contrapunerea evenimentelor descrise în discuție cu informația care este deja disponibilă în spațiul datorită portalurilor de știri care au publicat foarte activ în perioada 2013 și 2014 despre mai multe împrejurări, pentru mine personal, apare o confirmare suficientă că nu sînt inventate aceste mesaje. Dar clar lucru, noi sîntem la o fază incipientă, continuăm să investigăm, să concretizăm mai departe”, a punctat Dragalin.

Veronica Dragalin și-a motivat, de asemenea, și decizia în baza căreia a trimis scrisoarea și persoanelor care nu au trecut procesul de evaluare. Aceasta a spus că a considerat necesar respectivul pas pentru că informațiile generează posibilitatea ca drepturile fundamentale ale participanților la o evaluare echitabilă să fi fost încălcate.

„Consider că eu ca procuror, cînd posed o astfel de informație, am obligația de a apăra drepturile recunoscute de Constituția Republicii Moldova, de Convenția Europeană a Drepturilor Omului și am considerat necesar să-i informez”, a declarat Veronica Dragalin.

Totodată, șefa a mai precizat că nu este pornit un proces penal în care este vizată Tatiana Răducanu, ci este pornit un proces penal pe anumite fapte în baza cărora sînt examinate aceste discuții.


Preluat de la: Noi.md