Două treimi dintre judecători, peste jumătate dintre procurori și aproape jumătate dintre avocați cred că în Moldova aproape nu există corupţie

Două treimi din judecătorii și jumătate din procurorii care au participat la un sondaj consideră că în Republica Moldova există puțină corupție sau nu există deloc. În acelaşi timp, trei pătrimi dintre avocații care au participat la sondaj sunt de părere că în țara noastră există foarte multă corupție.

Fiind întrebați despre percepția lor cu privire la nivelul corupției în țară, 12% dintre judecători, 9% dintre procurori și 6% dintre avocați au declarat că în Republica Moldova nu există corupție. În același timp, 51% dintre judecători, 43% dintre procurori și 16% dintre avocați susţin că în țară există puțină corupție. De partea cealaltă, 28% dintre judecători, 43% dintre procurori și 74% dintre avocați au răspuns că în Moldova există multă corupție.

În acelaşi timp, reprezentanţii judecătorilor, procurorilor şi avocaţilor preferă să creadă că fenomenul corupţiei este răspândit miar larg în alte domenii, decât în cel din care fac parte. Astfel, doar 21 la sută dintre judecători au recunoscut răspândirea corupţiei în judecătorii.

Totodată, doar 28% dintre acuzatorii, care au participat la sondaj, afirmă că fenomenul corupției este răspândit într-o măsură mare și foarte mare în sistemul procuraturii.  

La rândul lor, doar 31 la sută dintre avocaţi cred că printre ei este răspândit pe larg fenomenul corupţiei. 

Sondajul a fost realizat la finele anului trecut, în rândul a 149 de judecători, 212 procurori și 201 avocați de către Centrul de Investigaţii Sociologice şi Marketing „CBS-RESEARCH”. 

 

 


Preluat de la: Publika.md