Dosarul Frauda Bancară: Fostul viceguvernator Emma Tăbîrță, judecată pentru complicitate la escrocherie şi spălarea banilor

Fostul viceguvernator al Băncii Naționale Emma Tăbârţă va compărea pe banca acuzaţilor. Procuratura Anticorupție a trimis în judecată cauza penală în cadrul dosarului frauda bancară, în care Tăbârță este învinuită de complicitate la escrocherie şi spălarea banilor în interesul unei organizaţii criminale. Materialele cauzei penale conțin 149 de volume.

„Colegii noştri au trimis în instanţa de judecată cauza penală în privinţa unui alt ex-viceguvernator al BNM, dna Tăbîrţă Ema. Noi, pe parcursul unui an şi jumătate-doi ani, am trimis în judecată 14 sau 15 persoane de diferite funcţii, persoane, care, considerăm noi, au avut un grad de vinovăţie în ceea ce numeşte societatea furtul miliardului sau frauda bancară”, a precizat procurorul anticorupție Octavian Iachimovschi. 

Potrivit Procuraturii Anticorupţie, pe parcursul anului 2014, Emma Tăbârţă, în calitate de persoană afiliată unei organizații criminale, ar fi înlăturat obstacolele și ar fi acordat instrumentele necesare pentru a realiza sustrageri de bani aflați la dispoziția Unibank, Băncii Sociale și Bancii de Economii. Este vorba şi de aprobarea în organele de conducere a acestor băncilor a persoanelor afiliate grupului criminal.

Aceste fapte le-ar fi permis membrilor organizației criminale să sustragă o sumă echivalentă cu aproximativ 2,5 miliarde de lei și să integreze banii sustrași în circuitul legal al Republicii Moldova și al altor state.

Anterior, Emma Tăbîrţă a declarat că toate deciziile pe care le-a luat, aflându-se la conducerea Băncii Naţionale, au fost legale. În septembrie 2022, Procuratura Anticorupție a trimis în judecată un episod din dosarul „Frauda Bancară” în care erau vizaţi un fost guvernator şi un alt fost viceguvernator al BNM.


Preluat de la: Publika.md