Armistiţiu de 24 de ore în Sudan. A intervenit secretarul de stat al SUA Antony Blinken

Facţiunile rivale din Sudan au anunţat o încetare a focului pentru 24 de ore, începând de la ora 18:00, ora Moldovei. Decizia a fost luată după ce secretarul de stat american Antony Blinken după ce a discutat cu reprezentanţii armatei sudaneze. Membrul Consiliului militar aflat la conducerea Sudanului a avertizat că pacea de 24 de o zi nu va fi prelungită. 

Antony Blinken a avut convorbiri telefonice separate cu şeful armatei, Abdel Fattah al-Burhane, care conduce de facto Sudanul de la lovitura de stat din octombrie 2021, şi cu liderul Forţelor de Sprijin Rapid (FSR), Mohamed Hamdane Daglo.

Lupta pentru putere dintre cei doi generali s-a soldat până acum cu moartea a 185 de persoane în întreaga ţară şi a compromis un plan susţinut de comunitatea internaţională ce prevedea tranziţia către un regim civil după decenii de autocraţie şi control militar.

Liderul FSR, generalul Mohamed Hamdan Dagalo, a declarat că FSR a aprobat o încetare a focului pentru 24 de ore pentru a asigura trecerea în siguranţă a civililor şi evacuarea persoanelor rănite.

Blinken a spus că informaţiile preliminare arată că atacul asupra convoiului diplomatic american a fost comis de forţe asociate cu FSR, calificând acţiunea drept ”nechibzuită”. El a adăugat că întregul personal american este în siguranţă după acest incident şi a subliniat că ameninţările la adresa diplomaţilor Statelor Unite sunt ”total inacceptabile”.

 

 


Preluat de la: Publika.md