Dispută pe subiectul vaccinării anti-COVID. Maia Sandu: "Am fi avut vaccin dacă Ministerul era pregătit"

Dispută între preşedintele Maia Sandu şi Ministerul Sănătăţii. În timp ce şeful statului declară că autorităţile din sănătate nu au întreprins nimic pentru pregătirea procesului de vaccinare anti-COVID, cei de la Minister susțin că primele doze de vaccinuri ar putea ajunge în Republica Moldova la primăvară, în baza unei cereri depuse la Organizaţia Mondială a Sănătăţii. 

„Am fi putut avea vaccin în țară dacă ministerul era pregătit. E nevoie de cadrul normativ, să fie stabilite categoriile de persoane care vor fi vaccinate. Va trebui în regim de urgență și sper că se vor apuca de lucru. Acest lucru trebuie să se întâmple în zile și nu în luni.”, a declarat preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu.

În replică, Ministerul Sănătăţii afirmă, într-un comunicat de presă, că Organizaţia Mondială a Sănătăţii a inclus Republica Moldova în lista ţărilor eligibile pentru accesul la vaccinurile anti-COVID, iar la data de 27 noiembrie ne-a fost expediat Planul de acțiuni pentru implementarea imunizării.

Documentul ia în calcul trei scenarii posibile. Astfel, la prima etapă, datorită disponibilității foarte limitate a vaccinului, va fi asigurată imunizarea a până la zece procente din populația totală a fiecărei țări. La etapa a doua, pe măsură ce oferta de vaccin va crește, va fi asigurată imunizarea de la 11 la 20 la sută din populație, iar la etapa a treia, când oferta va atinge o disponibilitate moderată, va fi asigurată vaccinarea a până la 50% din oameni.

Potrivit ministerului Sănătăţii, printre grupurile ţintă, care vor fi asigurate la etapa inițială cu vaccin anti-COVID, vor fi lucrătorii din domeniul medical, persoanele cu vârstă de peste 60 de ani din grupurile cu risc sporit, beneficiarii Centrelor de plasament, bolnavii cronici, angajaţii din domeniul social, educație, dar şi lucrătorii din cadrul instituţiilor de asigurare a securității.


Preluat de la: Publika.md