Directorul ANSP a EXPLICAT de ce nu pot fi redeschise grădinițele și CÂND acestea își vor putea relua activitatea

Redeschiderea grădinițelor este prematură. Acestea își vor putea relua activitatea doar atunci când se va înregistra o micșorare a numărului de îmbolnăviri cu COVID-19 în Republica Moldova. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe de presă de directorul ANSP, Nicolae Furtună, ca răspuns la solicitările mai multor părinți, care au lansat o petiție și solicită redeschiderea grădinițelor.

„Noi, vom ține cont, în primul rând, de evoluția procesului epidemiologic. Astăzi este cert că redeschiderea grădinițelor e prematură. Preamaturitatea vine de la tendința procesului epidemic, înregistrarea numărului de cazuri, indicatorii de incidență mortalitate, fatalitate și a cazurilor grave. Vreau ca părinții să înțeleagă că dacă vom relua activitatea unor grădinițe și acolo vom introduce caz de infecție, acest fapt nu o să-l ierte nimeni, în special părinții care insistă să fie redeschise”, a menționat Furtună.

Totodată, Nicolae Frutună a declarat că instituțiile preșcolare vor fi redeschise atunci când numărul îmbolnăvirilor de COVID-19 va fi în descendență.

„Trebuie să avem destulă responsabilitate. Ca și părinte trebuie să-mi asum responsabilitatea că ducând copilul la grădiniță pe fundalul numărului de cazuri, eu risc ca el să se infecteze. Se vor redeschide atunci când trendul va fi unul în descendență”.

Menționăm că după tragedia de la Hîncești, unde un copil de 6 ani, a fost găsit mort în toaleta din grădina casei, mai mulți părinți au lansat o petiție pe o rețea de socializare către Comisia Națională Sănătate Publică și Ministerul Sănătății, în care solicită redeschiderea grădinițelor, deorece majoritate dintre ei sunt la serviciu și nu au cu cine își lăsa copiii.


Preluat de la: Publika.md