Dinamica prețurilor la legumele de bază în Moldova 

Monitorizarea prețurilor angro de către EastFruit arată că în ianuarie 2024 pe piața moldovenească a fost reluat procesul de creștere a prețurilor la ceapă.

Motivul potențialei scumpiri este evident – doar cîteva întreprinderi agricole mari, concentrate în regiunile estice ale țării, aveau stocuri mai mult sau mai puțin semnificative de ceapă în ianuarie. Comercianții moldoveni nu au deocamdată surse de ceapă relativ ieftină pentru import: în Ucraina prețurile angro pentru ceapă sunt aproximativ aceleași, iar în cele mai apropiate țări ale UE – semnificativ mai mari. Ceapa egipteană, care este accesibilă din toate punctele de vedere, va apărea probabil în regiunea Mării Negre nu mai devreme de luna aprilie.

Situația pe segmentul cartofilor pe piața moldovenească a fructelor și legumelor este similară. Comercianții de pe piață constată că oferta de cartofi locali mai mult sau mai puțin calitativi este în scădere. În depozite pierderile de cartofi sînt mari din cauza necrozei tuberculilor. Cu toate acestea, prețul mediu angro pentru acest produs în ianuarie nu s-a schimbat încă – aproximativ 8 lei/kg (0,45 dolari/kg). Creșterea prețului acestui produs pe piața moldovenească este împiedicată de importurile de cartofi belaruși și polonezi relativ ieftini.

Cu toate acestea, din cauza logisticii complexe și costisitoare, livrările sunt neregulate. Ca urmare, s-ar putea ca scumpirea cartofilor să continue în a doua jumătate a iernii. Cu toate acestea, este puțin probabil să fie mai mare de 10-15% din prețul actual, deoarece este puțin probabil ca puterea de cumpărare scăzută a populației țării să permită comercianților cu amănuntul să cumpere produse prea scumpe.

Morcovul este unica legumă rădăcinoasă din „setul de borș”, al cărei preț în Moldova, de obicei, este supus mai puțin fluctuațiilor sezoniere. În prima jumătate a lunii ianuarie a acestui an, prețul mediu cu ridicata al morcovilor s-a menținut la nivelul de 7 lei/kg (0,39 dolari/kg), la fel ca în aceeași perioadă a anului trecut. În același timp, după cum remarcă operatorii de piață, în acest sezon există o diferențiere semnificativă a prețurilor angro pentru morcovi în funcție de soi. Astfel, morcovii „Nantes” sînt procurați ceva mai scump și în principal pentru export, „Chantanet” – mai ieftin și destinat exclusiv pieței interne.


Preluat de la: Noi.md