Descoperire în premieră. Telescopul James Webb a detectat dioxid de carbon în atmosfera unei exoplanete

Dioxidul de carbon, un gaz prezent și pe Terra, a fost detectat în atmosfera planetei WASP-39b. Performanța telescopului spațial a fost anunțată de Dominique Petit dit de la Roche, cercetător la Universitatea din Geneva, co-autor al studiului publicat în revista Nature, citează ilikeit.ro.

Gazul a fost detectat în luna iulie și este pentru prima dată când dioxidul de carbon este identificat cu certitudine pe o planetă din afara sistemului nostru solar.

Această exoplanetă este un gigant gazos fierbinte, care orbitează o stea similară Soarelui, la o distanță de 700 de ani-lumină.

Chiar dacă CO2 se găsește și în atmosfera terestră și pe WASP-39b, cele două planete nu sunt deloc similare.

WASP este mai mare ca Jupiter și se află atât de aproape de steaua ei încât temperaturile pe suprafața ei ajung la 900 de grade Celsius.

Descoperirea este foarte importantă, pentru că demonstrează că telescopul poate oferi detalii cheie despre compoziția atmosferei planetelor îndepărtate, din întreaga galaxie.

James Webb a mai detectat, pe lângă acest gaz, prezența unor vapori de apă și a norilor în atmosfera exoplanetei.

Misiunea sa este programată să dureze cel puțin 10 ani, timp în care telescopul va cerceta planetei din sistemul nostru solar, dar și exoplanete și stele îndepărtate, putând detecta lumina infraroșie.

Oamenii de știință speră că în acest fel vor putea afla mai multe informații despre originea Universului.


Preluat de la: Publika.md