Deputaţii socialişti reclamă numiri în baza relaţiilor de rudenie şi prietenie la Preşedinţie

Deputaţii socialişti reclamă numiri în baza relaţiilor de rudenie şi prietenie la Preşedinţie. Bogdan Ţîrdea şi Nichita Ţurcanu declară că Maia Sandu a promovat dubios în diferite funcţii oamenii din anturajul său. Majoritatea dintre ei sunt foşti PLDM-işti, spune Ţîrdea, care s-a arătat indignat şi de faptul că şapte din cei 11 membri ai Consiliului Suprem de Securitate sunt reprezentanţi ai unor ONG-uri finanţate din străinătate.

„Din 11 membri numiţi de Maia Sandu cel puţin şapte sunt reprezentanţi ai ONG-urilor. Aceste ONG-uri gestionează bugete de la trei sute de mii de euro până la peste un milion de euro pe an. În baza căror criterii aceşti indivizi au nimerit în Consiliul Suprem de Securitate punând în joc securitatea naţională, aş spune eu a Republicii Moldova?”, se întreabă Bogdan Ţîrdea. 

Potrivit socialiştilor, atât consilierii prezidenţiali, cât şi membrii CSS au ajuns să ocupe aceste funcţii fie datorită unor grade de rudenie, fie datorită unor relaţii de prietenie formate în timp. Socialiştii au venit şi cu exemple în acest sens.

Ala Revenco, consilierul prezidențial în domeniul apărării, e verişoara fostului ministru de Interne, Dorin Recean, numit din partea formaţiunii care a promovat-o pe Sandu în politică.

Tatiana Răducanu, membru al Consiliului Suprem de Securitate, este mătuşa lui Alexandru Machedon finanţator al blocului ACUM şi susţinător al Maiei Sandu. Totodată, vicepreşedintele PAS Sergiu Litvinenco ar fi cumnatul celui care ar fi promovat-o pe Răducanu în această funcţie. Socialiştii se arată revoltaţi de faptul că Vasile Popa ar fi ajuns director adjunct al SPPS datorită soţiei sale care e consilier municipal din partea partidului condus până nu demult de Maia Sandu.

Ala Revenco ne-a declarat că va comenta mai târziu acuzaţiile, precizând că este foarte ocupată. Sergiu Litvinenco le-a calificat drept aberaţii spuse din inerţie şi nu are de gând să le dea o replică socialiştilor.

Iar Tatiana Răducanu nu a fost de găsit pentru o reacţie. Responsabilii de comunicare de la Preşedinţie au precizat că nu au numărul ei de telefon. Olga Baciu, ofiţerul de presă al SPPS a precizat că va veni mai târziu cu o reacţie din partea lui Vasile Popa.

Bogdan Ţîrdea mai spune că majoritatea celor care lucrează cot la cot cu Maia Sandu sunt foşti membri ai PLDM, ca şi ea. Printre ei, Liliana Nicolăescu Onofrei, Andrei Spînu, Liliana Palihovici, Ana Revenco, Igor Grosu, Vladislav Culminschi, Vasile Popa, dar şi Veaceslav Negruţa. Preşedinţia nu a comentat deocamdată acuzaţiile aduse de socialişti.

În 2019, în perioada în care PSRM a guvernat împreună cu PAS şi Platforma DA, tot au fost semnalate cazuri când unii ar fi ajuns în funcţii publice datorită gradelor de rudenie. De exemplu, şef la IGP a fost numit Gheorghe Balan, cumătrul lui Andrei Năstase, Nicu Popescu l-a pus șef de cabinet pe nașul său de cununie, Andrei Popov, iar fosta soție a deputatului PAS Dumitru Alaiba, Ionela Costachi, a fost numită secretar de stat al Ministerului Economiei. Şi nepoata lui Iurie Reniță, Iuliana Cantaragiu, a ajuns secretar de stat, doar că la Ministerul Agriculturii. Iar socialistul Victor Gaiciuc, care e tatăl finului de cununie al lui Igor Dodon, fusese numit consilier prezidenţial în domeniul apărării, dar şi secretar al Consiliului Suprem de Securitate. Atunci PSRM nu a reclamat aceste cazuri.


Preluat de la: Publika.md