De la tichete de masă la platforme integrate de beneficii

În ultimele decenii, piața muncii a cunoscut o transformare semnificativă în ceea ce privește beneficiile extrasalariale pentru angajați. Companiile sunt tot mai axate pe individ și reușesc să ofere pachete de beneficii personalizate și flexibile, obținând astfel un avantaj competitiv semnificativ în atragerea și reținerea tinerelor talente. Iată cum au evoluat pachetele de beneficii și care sunt tendințele actuale Etapa inițială: tichetele de masă

Introducerea tichetelor de masă a marcat un moment important în ceea ce privește beneficiile angajaților. Acestea au fost adoptate pe scară largă în multe țări ca un mijloc de a îmbunătăți nivelul de trai al angajaților și de a stimula consumul intern. Tichetele de masă ofereau angajaților posibilitatea de a achiziționa produse alimentare de bază, contribuind astfel la satisfacerea unei nevoi esențiale. Avantajul pentru angajatori era simplu: o modalitate eficientă și fiscal avantajoasă de a-și recompensa angajații. Pe măsură ce economia globală s-a dezvoltat și cerințele pieței muncii au devenit mai complexe, companiile au început să ofere o gamă mai variată de beneficii. Acestea includeau tichete de vacanță, tichete cadou, abonamente la săli de sport și asigurări de sănătate.

Angajatorii au realizat rapid că oferirea unor beneficii adiționale putea atrage angajați noi. În plus, beneficiile adiționale au început să fie văzute ca un element esențial al pachetelor de compensare, contribuind la crearea unui echilibru între viața personală și cea profesională a angajaților. Apariția platformelor de beneficii flexibile Un punct de cotitură în evoluția beneficiilor extrasalariale a fost introducerea platformelor de beneficii flexibile. Aceste platforme au permis angajaților să își aleagă beneficiile care se potrivesc cel mai bine nevoilor și preferințelor lor individuale, cum ar fi cardurile de masă pentru angajați de la Pluxee, vouchere sau tichete de vacanță. Conceptul de “flexibilitate” a devenit esențial, reflectând schimbarea atitudinilor angajaților față de beneficiile standardizate.
Platformele de beneficii flexibile funcționează pe baza unui sistem de puncte sau credit, pe care angajații le pot folosi pentru a-și personaliza pachetul de beneficii. De exemplu, un angajat poate alege să aloce mai multe puncte pentru asigurări de sănătate sau pentru educația continuă, în funcție de prioritățile sale personale și profesionale. Tendințele actuale în soluțiile de beneficii pentru angajați În prezent, câteva tendințe majore influențează evoluția de beneficii pentru angajați: 1. Personalizarea: Angajații se așteaptă la soluții de beneficii care să fie adaptate nevoilor lor individuale. Platformele integrate permit o personalizare extinsă, oferind angajaților posibilitatea de a alege beneficii relevante pentru ei. 2. Sănătatea și bunăstarea: Accentul se pune tot mai mult pe sănătatea mintală și bunăstarea angajaților. Companiile investesc în programe de wellness, asistență psihologică și echilibru între viața personală și cea profesională. 3. Flexibilitatea și munca de la distanță: Pandemia de COVID-19 a accelerat tendința de a oferi beneficii legate de munca de la distanță și flexibilitatea programului. Angajații apreciază acum mai mult ca oricând posibilitatea de a lucra din locații diverse și de a-și gestiona programul de lucru în mod flexibil. 4. Tehnologia și digitalizarea: Utilizarea tehnologiei și a platformelor digitale pentru administrarea beneficiilor este în creștere. Soluțiile moderne includ aplicații mobile, chatbots și alte instrumente digitale care facilitează accesul rapid și ușor la informații despre beneficii. În concluzie, evoluția beneficiilor extrasalariale reflectă adaptarea continuă a companiilor la schimbările din piața muncii și la nevoile tot mai diverse ale angajaților. Beneficiile pentru angajați au devenit un element de nelipsit al culturii organizaționale.


Preluat de la: Timpul.md