Daniel Ioniță: Moldova înregistrează regrese în sectorul bancar. Sunt semnale îngrijorătoare care vin de la BNM și investitori străini

Republica Moldova înregistrează regrese în sectorul bancar, atenționările fiind făcute atât de către oficiali din cadrul BNM, cât și investitorii străini. Declarația a fost făcută de către Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniță, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

„Semnalele respective ne vin din mai multe surse, ne vin direct de la unii investitori strategici care au venit și au investit cu bună credință, crezând în această invitație și garanții oficiale transmise de autoritățile publice din Republica Moldova, crezând în misiunea lor nobilă care viza refacerea unui sistem bancar, sistem care este esențial pentru orice stat de drept și stat democratic. Constat că în acest domeniu acum sunt anumite regrese. Sunt semnale îngrijorătoare care vin de la Banca Națională a Moldovei în ceea ce privește funcționarea independentă a instituției”, a menționat Daniel Ioniță.

Potrivit ambasadorului român la Chișinău, este îngrijorător faptul că în această situație investitorii străini vor privi cu reticența oportunitatea de a investi în Republica Moldova.

„Unii dintre investitori au venit cu bună credință, ca acum să fie persecutați. Semnalul respectiv, din păcate, e transmis și către alți investitori străini. Nu este singurul semnal de acest gen pe care l-am primit în ultima perioadă. Eu nu aș fi într-o poziție foarte confortabilă, pentru că astfel de chestiuni automat vor aprinde foarte multe beculețe în multe cancelarii, o să aprindă multe beculețe în multe birouri ale unor investitori străini care vor privi cu reticența oportunitatea sau oportunitățile de a investi în Republica Moldova”, a concluzionat ambasadorul român”, a punctat Daniel Ioniță.


Preluat de la: Publika.md