Bulgaria a expulzat doi diplomați ruși, suspectați că s-au implicat în acțiuni de spionaj. Aceștia căutau informații clasificate despre planurile de modernizare a armatei bulgare și despre întreținerea echipamentelor militare

Bulgaria a expulzat doi diplomați ruși pe care procurorii îi suspectează că au fost implicați în acțiuni de spionaj. Cei doi diplomați ruși au fost somați să părăsească Bulgaria în 72 de ore, a declarat miercuri ministerul de externe, conform Reuters.

Bulgaria, membră a UE și NATO – care de obicei și-a menținut relațiile bune cu Rusia – a mai dat expulzat alți trei diplomați ruși, care de asemenea erau acuzați de spionaj, în octombrie trecut. De asemenea, în decembrie, autoritățile bulgare au refuzat să acorde o viză unui atașat al Ministerului Apărării din Rusia.

„Doi diplomați ruși au fost declarați persona non grata de către Ministerul de externe al Bulgarie, iar ambasada Rusiei a primit o notificare oficială în sensul acesta” a informat purtătorul de cuvânt al ministerului, potrivit Reuters.

În același timp, Ambasada Rusiei la Sofia a admis că a primit o notă, verbală, din partea Ministerului Externe al Bulgariei, dar că nu i s-a furnizat nicio dovadă că cei doi diplomați ruși ar fi acționat într-un mod incompatibil cu statutul lor oficial.

„Expulzierea neîntemeiată a diplomaților ruși nu corespunde naturii tradițional constructive a relațiilor bilaterale”, au transmis pe site-ul propriu reprezentanții Ambasadei Rusiei la Sofia.

Ambasada a declarat că diplomații vor părăsi Bulgaria în termenul stabilit, dar că Rusia își va rezerva dreptul de a solicita clarificări și dovezi din partea Bulgariei.

Anterior, procurorii bulgari au declarat că cei doi diplomați ruși au căutat informații clasificate despre planurile de modernizare a armatei bulgare și despre întreținerea echipamentelor militare începând din 2016, informații pe care intenționat să le transmită serviciilor militare rusești.

Într-un comunicat oficial, procurorii bulgari au transmis că diplomații ruși au luat contact cu bulgarii care aveau acces la informațiile legate de complexul militar-industrial al țării și că, în unele cazuri, au fost promise și oferite beneficii financiare.

În ciuda tensiunilor periodice care mai apar între cele două țări, Rusia rămâne cel mai mare furnizor de energie din Bulgaria.

 


Preluat de la: Timpul.md