Cutremur în Japonia: Cel puţin un mort, 21 de răniţi și case prăbușite

Cel puţin o persoană a murit şi 21 au fost rănite în urma unui puternic cutremur produs vineri în Japonia, care a provocat alunecări de teren şi a blocat temporar circulaţia trenurilor de mare viteză, informează AFP, citează Agerpres. Seismul cu magnitudinea 6,5 a avut loc în prefectura Ishikawa (centru), potrivit Agenţiei meteorologice nipone (JMA), care estimase iniţial magnitudinea acestuia la 6,3.

Responsabilii JMA au avertizat locuitorii cu privire la posibile replici şi alunecări de teren în zilele următoare, însă au precizat că nu există riscul unui tsunami.

„A avut loc un cutremur puternic şi lung care a durat circa două minute. M-am speriat pentru că nu se termina”, a declarat o responsabilă locală pentru postul public de televiziune NHK.

Purtătorul de cuvânt al guvernului japonez, Hirokazu Matsuno, a declarat că o persoană a murit şi a fost semnalată prăbuşirea mai multor clădiri.

Victima a decedat după ce a căzut de pe o scară în Suzu, un oraş de pe coasta Mării Japoniei, a declarat pentru AFP un oficial local, adăugând că 21 de persoane au fost rănite.

Agenţia locală de gestionare a incendiilor şi dezastrelor a declarat că cel puţin trei structuri au fost distruse şi două persoane au rămas blocate sub dărâmături.

Una dintre ele a putut fi salvată de sub moloz şi transportată la spital, în timp ce salvatorii o căutau încă pe cea de-a doua persoană.

Potrivit companiei feroviare JR West, circulaţia trenurilor de mare viteză (shinkansen) a fost temporar întreruptă între Nagano şi Kanazawa, un oraş popular în rândul turiştilor, dar a fost reluată după-amiază.

Au fost semnalate mai multe alunecări de teren, iar locuitorii s-au refugiat în centrele de evacuare, a declarat ministrul responsabil pentru prevenirea dezastrelor, Koichi Tani.

Nu au fost raportate anomalii la centrala nucleară Shika, situată în prefectura Ishikawa, şi nici la centrala nucleară Kashiwazaki-Kariwa din prefectura învecinată Niigata. 


Preluat de la: Publika.md