Cum să nu aduci coronavirusul acasă. Opt reguli esenţiale pentru medicii din prima linie

Studiile făcute în timpul pandemiei de coronavirus au arătat că asistenţii medicali se confruntă cu sindrom de burnout, depresie şi anxietate din cauza pandemiei. O mare parte din stres este cauzată de îngrijorarea cu privire la riscul mare de infectare, precum şi de transmiterea acestuia persoanelor dragi, de acasă.

Adevarul.ro a publicat o listă de recomandări pentru a reduce riscul de a aduce coronavirusul acasă.

Aceste reguli, sunt valabile pentru medici, dar şi pentru noi toţi, pentru a ne proteja familiile de COVID-19.

1. IA LA SERVICIU CÂT MAI PUŢINE LUCRURI

E bine să îţi iei cu tine la serviciu cât mai puţine lucruri – limitează-te la o geantă de mici dimensiuni, pe care o poţi curăţa cu dezinfectant când ajungi acasă.

2. IMEDIAT CE AJUNGI ACASĂ, FĂ-ŢI UN DUŞ

Fă-ţi un duş pentru a te asigura că nu există niciun risc ca pielea ta sau hainele să fie contaminate şi să reprezinte o cale de transmitere a virusului celor din familie. Hainele le vei pune imediat la spălat.

3. SCHIMBĂ-ŢI ÎNCĂLŢĂRILE ÎNAINTE DE A PLECA ACASĂ

4. SCHIMBĂ-ŢI ÎNTOTDEAUNA HAINELE ÎNAINTE DE A PLECA SPRE CASĂ

5. DEZINFECTEAZĂ TOATE OBIECTELE PERSONALE   

Telefonul, pixul, cardurile sau alte obiecte personale ar trebui dezinfectate o dată la final de tură, înainte să pleci înspre casă, şi încă o dată înainte de a intra în casă.

6. NU ÎŢI ÎMBRĂŢIŞA COPIII SAU ALTE RUDE ÎNAINTE DE A FACE DUŞ 

7. RESPECTĂ RECOMANDĂRILE SPECIALIŞTILOR  

Respectă normele de distanţare socială, dezinfectează suprafeţele cu care intri în contact şi ai grijă să te protejezi cât de mult poţi în timpul orelor petrecute în spital. În acest fel, reduci riscul de infectare a ta şi a celor de acasă.

8. DACĂ AI POSIBILITATEA, MUTĂ-TE ÎN ALTĂ CASĂ ÎN PERIOADA PANDEMIEI  

Sunt rare situaţiile în care asistenţii medicali au la dispoziţie o locuinţă în care să se izoleze de cei dragi în perioada aceasta, însă dacă te numeri printre cei norocoşi, poţi lua în calcul acastă variantă, în vederea protejării celor iubiţi.


Preluat de la: Publika.md