COVID-19, încă este PERICULOS. 6 373 de cazuri cu coronavirus, în 14 zile. Cea mai gravă situație este în Capitală

COVID-19 nu vrea să bată în retragere, astfel că înregistrăm noi recorduri. 20 la sută din totalul de îmbolnăviri, adică în jur de 6 400, au fost confirmate în ultimele două săptămâni. În acelaşi timp, tot mai mulți copii și tineri se infectează. Cea mai gravă situație rămâne a fi în Capitală, unde în 14 zile au fost diagnosticate cu COVID-19 3 289 de persoane. Printre ei este și ministrul Sănătății, Viorica Dumbrăveanu.

„Ce ține de starea de sănătate, noi și ieri am avut ședință, și azi. Dumneaei se simte bine, starea dumneaei de sănătate este bine”, a menționat Constantin Rîmiș, secretar de stat, MSMPS.

Din totalul de peste 6 000 de cazuri noi din perioada 17-30 august, în jur de 3 300 sunt în Capitală. În regiunea transnistreană 543 de oameni au fost diagnosticați cu COVID-19, iar în raioanele Ialoveni şi Anenii Noi câte aproape 200 şi 160 de persoane. 

„Pandemia este reală, situația epidemiologică, prezentată de colegi, este nefavorabilă. Noi apelăm la solidaritate și responsabilitate socială”, a subliniat Constantin Rîmiș.

Şi numărul deceselor s-a majorat în perioada de referinţă cu 14 la sută, iar bilanţul a ajuns la peste 1 000 de oameni care au pierdut lupta cu boala. Iar cifra copiilor infectaţi a ajuns aproape de 2 100. În contextul redeschiderii școlilor și grădinițelor, reprezentanții ministerului Sănătăţii au menționat despre importanța respectării tuturor măsurilor de protecție.

Statisticile mai arată că doar în ultimele două săptămâni au fost înregistrate 50 de cazuri de COVID-19 de import, iar numărul total fiind de 355. Cele mai multe sunt din Turcia, Germania, România, Franța și Ucraina.

Săptămâna trecută a fost modificat protocolul de tratament al persoanelor infectate cu noul coronavirus. Astfel, pacienţii cu forme uşoare şi medii, tratați acasă sau la spital, nu mai fac un test repetat la COVID-19, dacă timp de trei zile de la dispariţia simptomelor se simt bine. Totodată, după încheierea tratamentului, aceștia nu vor mai sta în carantină două săptămâni. Pacienţii asimptomatici pot ieşi din autoizolare după zece zile de la efectuarea primului test pozitiv, fără a face un test repetat. Cei cu forme uşoare şi medii pot fi externate după 13 zile de la apariţia simptomelor.


Preluat de la: Publika.md