Belarus: Sute de tineri au protestat împotriva lui Alexandr Lukaşenko. 30 de studenți, reținuți

Scenele de violenţă sunt la ordinea zilei pe străzile din Minsk. Alexandr Lukaşenko şi-a făcut noi duşmani în rândul manifestanţilor care îi cer demisia: liceenii și studenții. Sute de tineri au demonstrat față de președintele din Belarus, iar forțele de ordine n-au ezitat să intervină și să facă zeci de arestări. Unii dintre ei au fost băgaţi după gratii şi au primit între 5 şi 15 zile de arest.

Potrivit Ministerului de Interne din Belarus, în ajunul protestelor au fost reținute 128 de persoane, printre care 30 de studenți.

De rând cu asta au început şi perchezițiile în oficiile companiilor de IT şi intimidări asupra jurnaliştilor. Marţi seara, în jur de 30 de ziariști de la Tut.by s-au adunat în fața direcţiei de poliţie unde au fost duşi colegii lor de breaslă şi au cerut eliberarea lor. Forţele de ordine i-ai rugat însă să se disperseze.

„Stimați cetățeni, încălcați ordinea publică și regulile de desfășurare a acțiunilor în masă. Vă rugăm să vă dispersați.”

În tot acest timp, în birourile unei companii IT din Minsk aveau loc percheziții. Potrivit unuia dintre fondatori, angajații au fost închiși în oficiu și li s-a interzis să folosească telefoanele.

„La unii angajați au venit acasă pentru percheziții. Cineva a fost reținut și nu se știe nimic despre locul unde se alfă. E clar că sunt represalii.”

Firma vizată a susținut reprezentanții structurilor de forță care au refuzat să îndeplinească ordinele lui Lukaşenko.

De trei săptămâni încoace, autorităţile belaruse au respins dialogul cu opoziţia şi au arestat numeroşi politicieni, grevişti şi jurnalişti, motiv pentru care mai multe state din regiune au impus măsuri restrictive. În context, ministrul de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a declarat la întrevederea cu șeful diplomației belaruse, Vladimir Makei, că premierul de la Moscova, Mihail Mișustin, planifică o vizită la Minsk pentru 3 septembrie.


Preluat de la: Publika.md