Continuă Campania de prevenire a înecurilor în perioada estivală

Campania de prevenire are drept scop minimalizarea incidentelor tragice pe apă și conștientizarea populației privind riscurile posibile în urma nerespectării regulilor de comportament în timpul scăldatului.

Astfel, de la începutul măsurilor de profilaxie în cadrul Campaniei de prevenire a înecurilor, specialiștii IGSU au informat peste 1270 de persoane aflate în preajma bazinelor acvatice și pe plajele rîurilor din țară. Totodată, specialiștii au instruit și circa 7560 de copii privind regulile de comportament care trebuie să fie respectate în timpul scăldatului.

În timpul acțiunilor, salvatorii au îndemnat oamenii să meargă la scăldat doar în locuri amenajate cu stații de salvare. O atenție sporită trebuie să fie acordată minorilor. Copiii trebuie să intre în apă doar fiind însoțiți de maturi. Părinții și cei care au în grijă copii trebuie să-i monitorizeze strict în timpul aflării pe malurile și plajele bazinelor acvatice, dar și în timpul jocului în apă.

De asemenea, oamenii au fost avertizați că în perioada temperaturilor ridicate intrarea în apa bazinelor acvatic, după expunerea prelungită la soare, poate provoca șocul termic și consecințe tragice.

Mai mult, angajații Inspectoratului au vorbit oamenilor despre riscul pentru viață în urma scăldatului în stare de ebrietate. Consumul băuturilor alcoolice, înainte de a intra în apă, îndeosebi în perioada caniculară se interzice. Sub efectul alcoolului, tensiunea arterială a persoanei ce intră în apă, se poate schimba brusc și provoacă pierderea cunoștinței, ulterior ducînd la cazuri fatale de înec.

Un alt pericol pentru sănătate prezintă modul necorespunzător de intrare în apă. Specialiștii roagă oamenii să nu sară în apă de pe platforme, poduri sau alte construcții și de pe mijloace improvizate.

Potrivit IGSU, de la începutul anului 2024, 17 persoane dintre care trei minori și-au pierdut viața în bazinele acvatice din Republica Moldova, iar 51 de persoane au fost salvate de la înec de angajații stațiilor de salvare.

Campania de prevenire a înecurilor urmează a fi desfășurată în toată țara pe tot parcursul perioadei estivale, avînd drept scop reducerea accidentelor acvatice în rîndul populației.


Preluat de la: Noi.md